pondelok 4. novembra 2019

Dovolenka v Turecku 2, Pamukkale

cestovanie

Určite nezaškodí pripomenúť si chvíľky tepla práve teraz, keď sa nám opäť ochladilo. Leto je už dávno preč a ja si len spomínam na tie príjemné dni dovolenky v Turecku, ktoré sme zažili. 
         Hoci som plánovala do pokračovania pridať aj video, nakoľko sú moje zábery dosť roztrasené a väčšina je urobená v zlej polohe s mobilom, tak som od toho upustila.  Tak či onak, fotky povedia tiež mnoho a čo sa nedá povedať cez ne, to vám objasním ja :). 

       Navštívili sme totiž jedno krásne miesto v Turecku, ktoré by si nemal újsť nik, kto do tejto krajiny vstúpi. A tým je PAMUKALLE, travertínové terasy zapísané ako prírodná pamiatka v Unesco. 



hierappolis turecko

Pamukkale sa nazýva aj bavlnený hrad, vznikal dlhé staročia, keď na bode tektonického zlomu vyvierali minerálne pramene bohaté na vápnik. Vedie k nemu staré antické mestečko Hierapolis, z ktorého sa zachovalo aj veľmi pekné divadlo (viď foto hore). Celé toto miesto dýcha historickou atmosférou. 
        V travertínových terasách sa dá aj vykúpať, takže nie je na škodu zobrať si so sebou plavky. Miesto na kúpanie je len na jednej strane, ale “bazénikov” je tam naozaj mnoho. Voda je však hlboká zhruba po kolená a neskutočne sa tam šmýka, preto treba postupovať pomaličky. Nakoľko do mnohých terás už nevyviera voda, turecké úrady rozmýšľajú, že to pre turistov uzavrú. Ak niekedy budete v Turecku, radšej výlet neodkladajte na neskôr.


Pár metrov od terás sa nachádza múzeum a Kleopatrin bazén, v ktorom sa dá vykúpať. Spočiatku sme váhali či ho využiť, no nakoniec som rada, že sme sa preň rozhodli.  Vstup je jednorázový a keď raz výjdete von, už naspäť nemôžete. Bol to však naozaj krásny zážitok! :) Voda je termálna, avšak úplne iná na akú som bola doteraz zvyknutá. Je taká viac šteklivá a bublinkujúca.

        Najväčšie čaro pre mňa mali antické stĺpy priamo v bazéne a obrie kamene (tiež zvyšky z mesta) na ktorých sme sa mohli vyvaliť. Bol to jeden z najkrajších zážitkov dovolenky, hoci cesta tam trvala neskutočne dlho, nakoľko je to viac vo vnútrozemí.

turecko, pamukkale



cestovanie

cestovanie blog






pamukkale

Nechýba vám tiež leto? Mne veľmi, hoci samozrejme aj toto obdobie má svoje čaro, ale už sa teším, keď budeme objavovať niečo ďalšie a hlavne kde bude opäž teplejšie :D.

Majte sa mi zatiaľ krásne
vaša
Lulu :)
Share:

4 komentáre

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig