nedeľa 27. júna 2021

Čo si zobrať do pôrodnice

Ahojte, už sa mi blíži termín pôrodu, tašku mám konečne zbalenú, takže som sa rozhodla že Vám dám pár tipov, čo by sa mohlo zisť. Niektoré veci sú nevyhnutné a niektoré možno trošku neštandardné, tak poďme na to :). 

Ak by sa vám nechcelo čítať, dolu nájdete video :). 

Veci mám rozdelené do dvoch tašiek, jedna je k pôrodu a druhá už na obdobie po pôrode, čiže na šestonedelie. Predtým ako sa začnete baliť a zháňať veci, zistite si, čo dáva a naopak vyžaduje pôrodnica v ktorej ste sa rozhodli rodiť, pretože sa v niektorých veciach môžu líšiť, hoci myslím, že čo sa štátnych nemocníc u nás týka, je to dosť podobné. 

Taška k pôrodu:

Na obrázku môžete vidieť obyčajnú plátenú tašku, najprv som chcela vak, lenže ten s vhodnou veľkosťou som nechala v Žiline a nový si kvôli tomu nechcem kupovať. Nakoniec som však využila tašku čo mám ku kočiaru, je dostatočne veľká, na zips a pomerne ľahká. 

V nej mám: 

- balzam na pery (odporúčali v pôrodnici)

- kvapky do nosa (odporúčali v pôrodnici)

-vodu so sosáčikom (ževraj sa z nej lepšie pije)

- hroznový cukor

- servítky

- prezuvky, ktoré sú vhodné aj do sprchy + ponožky

- toaletný papier

- pár vložiek (odporúčali v pôrodnici, asi kvôli prasknutej vode), ale sestrička vravela, že nám dajú... 

- doklady: sobášny list (ak nie ste zobratí, potrebujete vyhlásenie o otcovstve), papiere z vyšetrení v tehotenstve, papiere k epidurálke (ak by náhodou), tehotenský plán

- priložím peňaženku s občianskym a kartičkou poistenca a tehotenskú knižku ( tú zatiaľ stále nosím so sebou)


Veci po pôrode na šestonedelie: 

Beriem si kufor, veľké tašky mi prídu dosť nepraktické a aj sestričky, ktoré ich musia prenášať sa s tým dosť natrápia. Okrem toho doňho sa mi zmestí všetko :). 

Veci pre dieťa: 

- jednorázové plienky 40 kusov: ja som si vybrala ekologické Kolorky, ktoré sú českej značky. Tiež mám Eco by naty a z Dm babylove nature a už potom uvidím, ktoré budú vyhovovať. Ale neskôr by som rada skúsila latkovať, tak uvidíme :). 

- vlhčené obrúsky mám tiež ekologické a kompostovateľné od Attitude

- čiapočky

- ponožtičky (mám aj rukavičky, ale asi ich nebudem potrebovať)

 - deka + látková plienka

- krém na zapareniny, ten mám od Weleda a mám aj Bepanten, ten je skôr pre mňa na brucho, ale môže sa používať aj na zapareniny. 

- prebaľovacie podložky (taktiež aj pre  mňa aj pre baby)

Veci pre mňa: 

- popôrodné vložky 2 balenia, Samu a Canpol  doma ma čakajú ešte od Bela, ževraj tie sú fajn.... no uvidíme

- nohavičky jednorázové Canpol, tie by som si už nekúpila, myslím, že absolútne nebudú vetrať je to čistá umelina. Takže som si kúpila ešte iné, ktoré sa dajú aj oprať a tie vyzerajú byť omnoho lepšie, sú od: Akuku

- kozmetika: kefka, zubná pasta, šampón, krém na pleť, emulzia na umývanie pleti, deodorant bez vône, hrebeň, gumky, štuple do uší

- Mlsky a voda: zobrala som si hlavne sušené ovocie, ak by som mala problém s črevami alebo s močovým mechúrom. Takže mám sušené ďatle a brusnice, mrazené jahody (lebo mi veľmi chutia :)) Nejaké musli tyčinky pre kojace ženy, vodu bez bubliniek a fľašu na vodu, aby som si mohla nabrať v pohode čistú vodu. 

- pyžama na kojenie (teda s kombíkmi v predu), župan, ponožky

- uteráky, hlavne tmavé

- kojenecké podprsenky 2, jednu mám z Aliexpressu a druhú zo Shein, inak tá je veľmi pohodlná :)

                                        - ďalšie veci k prsiam :D - prsné vložky (klasika z dm), purelan na bradavky +                                        obrúsky na hojenie bradaviek od Multi mam, kojenecký čaj




Veci na lepšie hojenie a pohodlie po pôrode:

Veľmi by som chcela, aby som prežila pôrod bez potrhania hrádze alebo jej nastrihnutia, ale človek to dopredu nikdy nevie a u nás sa rodí len na chrbte, čo asi tomu nepomáha a často sa nastriháva. Preto som si pripravila niekoľko veci, ktoré by mohli liečenie uľahčiť. Ale dúfam, že nie všetky budem potrebovať :D, ale intímne partie sú asi aj tak dosť citlivé po pôrode, takže pre pohodlie sa to môže zísť tak či tak :).

- vlhčený toaletný papier s dubovou kôrov, ten je fajn aj na prípadne hemeroidy, ktoré sa po tlačení môžu vyskytnúť. 

- sprej na intímne partie Motherlove: mal by urýchľovať hojenie po pôrode a tiež je dobrý na hemeroidy

- prenosný bidet: ten chcem používať s Rosalginom alebo s čajmi na oplachovanie, alebo hocikedy, keď budem potrebovať oplachovať, pretože sedieť v lavore alebo si nejak fľaškou oplachovať intímne partie, je dosť náročné. Okrem toho na byte nemáme umývadlo na wc, takže takýto bidet vie nahradiť rýchle opláchnutie, ktoré počas 6nedelia by malo byť aj po každej malej potrebe. 

- nafukovací vankúš na cestovanie, ktorý máme doma už nejaký ten rok. Ten mám ak by som náhodou mala problém sedieť, pretože má v sebe v podstate výrez, takže by mohol nahradiť popôrodný vankúš alebo nafukovacie koleso :D, to doma nemám.  Ale to dúfam, že toto nebudem potrebovať :O.. ale pre istotu....

Na cestu domov mám pripravené veci pre baby na autosedačke (aj teplejšiu verziu aj chladnejšiu) a keďže neviem aké bude počasie, pre mňa mi pripraví veci drahý, ešte o tom ale nevie :D. 

Video: 




Takže toto sú moje veci do pôrodnice, je toho naozaj dosť, ale myslím, že som sa ešte celkom držala... či? :). Ak budem po pôrode, isto tento článok ešte upravím s tým, čo sa mi naozaj hodilo a čo bola možno blbosť. Mám tu aj nejaké mamičký? Ak áno, čo sa vám zišlo a čo naopak? Poprípade čo Vám chýbalo?

Majte sa zatiaľ krásne,

vaša Lulu :)




Share:

1 komentár

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig