streda 16. mája 2018

Ako sa zbavit únavy

ako sa zbavit unavy

V jari ma často chytá totálna únava, nič sa mi nechce, stále by som spala, môj organizmus nejak nechce pracovať a jednoducho si berie voľno. Samozrejme sa to odráža aj na pleti, ktorá je mdlá a aj kruhy pod očami sú ráno o niečo väčšie. 

V podstate zvyknem mávať tento stav pravidelne po zime, no niekedy pokojne aj inokedy. A tak som sa rozhodla spísať pár tipov, čo mi pomáha na fyzickú a v podstate aj duševnú únavu. 

Elite Bloggers - Content Marketing

slovensky blog o mode, kozmetike, krase

1. Pobyt v prírode a na slnku nikdy nesklame a to ani nemusí ísť o nejaký veľký výletný deň. Stačí aspoň na pár minút vyjsť z bytu či domu. Ak máte záhradu o to lepšie, ak nie, nejaké príjemné miesto sa v okolí určite nájde :). 

2. Dostatok spánku
Poslednú dobu si uvedomujem, že čím som staršia, tým kvalitnejší potrebujem spánok. Stačí mi pár prebdených nocí a je zo mňa troska. Problém je však v tom, že mi nestačí hocijaký spánok, najviac som oddýchnutá, ak idem spať skôr, pokiaľ idem dosť neskoro, nejako to neviem dobehnúť. Máte to podobne?

3. Obmedziť kávu
Niekedy mám stavy, že ma nevie dať dokopy ani káva, je to väčšinou vtedy, keď na jej väčších dávkach fičím dlhší čas. Keď dôjde na to, že káva na mňa prestáva mať účinok prejdem na čierny alebo zelený čaj, ktorý obsahuje tiež kofeín, ale dokáže osviežiť akosi viac.

recepty na chudnutie 1

4. Vyvážený jedálniček

Nepatrím du skupiny ľudí, ktorý sa stravujú extrémne zdravo, ale niekedy to na mňa doľahne a v podstate si to telo vypýta aj tak nejak samo. Zeleninu a ovocie mám veľmi rada, ale žiť len na ich holej podobe nie je najlepšie riešenie, pokiaľ chcem ostať aj sýta.
Ja a vymýšľanie zdravých (alebo vôbec nejakých) receptov má od seba na míle ďaleko, takže som bola veľmi rada, že mi túto, pre mňa až mučivú úlohu vyriešila, kniha Recepty na chudnutie 1 od Danky Kmeťovej. Pokiaľ nemáte záujem chudnúť nemúsite sa strachovať, ide tu hlavne o rýchle a aj jednoduché zdravé recepty. V knihe tiež nájdete krásnu obrazovú prílohu, takže si budete vedieť dobre predstaviť ako má vaše jedlo vyzerať. Všetke recepty, ktoré som doposiaľ vyskúšala boli naozaj chutné a hoci som sa najprv bála, že ma nezasýtia, nič také sa nestalo. Porcie sú naozaj vypočítané tak, že sa z toho naje aj väčší jedák (áno riadim sa do tejto kategórie :D).
Ak by ste si ju chceli zadovážiť, tak cez tento link, budete mať dopravu zdarma :). 

zdravý koláč


5. Pitný režim

Asi každý vie, že pitný režim je veľmi dôležitý, ale nedá mi túto vec vynechať. Keď bojujete s nízkym tlakom, ktorý tiež spôsobuje únavu a mdloby, voda ho pomôže udržať v správnej hladine a platí to aj pri ľudoch, ktorý majú vyšší tlak. Darmo, voda je života budič a netreba na to zabúdať. Dospelý človek by mal vypiť naozaj slušné množstvo tekutín (2-3 litre) a myslím, že málokto to pravidelne dodržiava....takže hor sa napraviť to a dať zbohom únave :).


vichy hyaluron 89

6. Voda a ochrana pre pleť
Ako som už spomínala, voda je veľmi doležitá a to nie len čo sa týka jej prijímania z vnútra, ale aj z vonku. Unavená pleť je väčšinou aj dehydrovaná pleť, preto je dobré dodať jej potrebnú hydratáciu a tiež aj ochranu pred vonkajšími škodlivými látkami (znečistenie). 
Vichy preto prišiel na trh s novinkou Mineral 89, čo je vlastne booster (niečo ako sérum), ktorý obsahuje 89% Minerálnej termálnej vody, kyselinu hyaluronovú a 9 ďalších aktívnych látok, ktoré posilňujú obranyschopnosť pleti. 

Okrem toho sa skladá len z prírodných ingrediencií a je vhodný pre každý typ pleti (aj na veľmi citlivú pleť). Stačí naniesť pár kvapiek na vyčistenú pleť buď večer alebo ráno. Veľmi dobre sa dá použiť aj ako ako podklad pod mejkap, pretože pripravý pleť na ďalšie.

Rýchlo sa vstrebe do pokožky a nezanecháva lepkavý pocit. Pleť je po ňom napitá a tiež mierne zmatnená.

vichy hyaluron 89 booster

blog o mode, kozmetike, krase

7. Pohladenie pre myseľ a dušu


Môže sa zdať, že to s únavou veľa nesúvisí, ale ja osobne to mám tak, že ma smútok alebo napätie psychické či emotívne dokáže vyčerpať a to doslova fyzicky.
Jednoducho s niektorými vecami moje telo bojuje svojsky a keď ma dlhšie niečo trápi alebo nad niečim zložitým intenzívne uvažujem a neviem nájsť odpoveď, som z toho unavená celkovo. Veľmi mi pomáha dodať si pozitívnu energiu, alebo aspoň trošku zmeniť myšlienky knihou. Mnohokrát ide o motivačné knihy, ale nie sú jediné, ktoré mi dodávajú energiu. Môže to byť aj román či beletria alebo čokoľvek iné do čoho sa dokážem naplno zahĺbiť a prejsť tak na iné myšlienky. 

slovensky blog o mode a krase, kozmetike

Ako s únavou bojujete vy? Máte nejaké overené tipy? 

Majte sa mi zatiaľ krásne
vaša
 Lulu :)
Share:

13 komentárov

  1. S tým spánkom to mám tak isto. Ja sa snažím ísť spať vždy tak do 11tej, maximálne ale pred polnocou. Potom to už proste nie je spánok, aspoň nie pre mňa. Kdesi som aj čítala, že spánok po polnoci už nie je kvalitný. Čerstvý vzduch dosť pomáha a aj preto mi je ľúto, že v práci vôbec nemáme okná. Jediná možnosť, ako sa dostať na čerstvý vzduch je vyjsť von z budovy. To sa dá v lete, ale v zime veľmi ťažko. No a súhlasím, že ak ma niečo trápi psychicky tak z toho skôr či neskôr ochoriem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som úplne naopak. Skoro po celý rok som taká unavená, lenivá.. skrátka nijaká.. a na jar sa vo mne objaví akási vnútorná sila a mám pocit, že všetko je možné. Začínam si upratovať skrine, triediť make-up a pravidelne si čistiť pleť, ktorá je na jar vždy veľmi pekná a hladká :D

    IVANNA THE BLOGGER

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mně pomáhá se věnovat svým koníčkům, dost spát a hodně pít. Sluníčko mě někdy uspí a někdy nabije energií. Jak kdy :)

    Gabux

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tipy vypadají velice užitečně a smysluplně a se všemi naprosto :). Já sem měla posledních 14 dní strašnou krizi a byla unavená 24/7 a to i když jsem spala dost. Bohudík mě to teď trošičku přešlo a je to o něco lepší, ale já hrozně špatně reaguji na velké změny v počasí, takže jakmile je nějaký takový "skok" tak mě nespasí asi týden spánku to je strašný :D většinou jediné co mi na to pomůže, je nějaké kvalitní kafe a zelenina, nebo celkově vitamíny z přírodních zdrojů, ne ty v prášcích :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Všechny tyto tipy jsou super, ale mě na únavu pomůže jedině kvalitní spánek při otevřeném oknu :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvělé tipy :) S tou kávou to chápu! Na mě zaručeně funguje přísun vitamínů. Jakmile si dám nějaký kus ovoce nebo zeleniny, jsem spokojená :) Krásné fotečky, moc ti to sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Moc hezké tipy, rozhodně užitečné. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. super tipy :) na mňa platí len jediné - spánok...proste keď som unavená, dám si šlofíčka :P

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Na té poslední fotce ti to moc sluší (samozřejmě i na ostatních :D, ale ta na mě zapůsobila nejvíc), stejně tak jako růžová rtěnka, patříte k sobě.
    Myslím, že s podobnými tipy se setkáme i jinde, takže mají něco do sebe, vím to sama na sobě. Ať žije pořádný odpočinek, ale ne vždy mi spánek pomůže, protože jestli máme takové období, kdy nad vším dumáme, tělo bude unavené i vyspané. Souhlasím s knihami, nebo i filmy, u kterých člověk může na chvíli od reality utéct.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tiež sa mi stáva že som v tomto čase nejaká unavená. Možno je to aj tými zmenami počasia. Raz prší a raz svieti slnko. :D Ale aj napriek tomu ďakujem za tipy určite ich odskúšam. ;)

    Ann´s Life

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Super článek :) na mě funguje snad jen to pořádně se vyspat a hlavně tak akorát dlouho dobu, ne moc krátce, ale ani ne moc dlouho, to už mě pak zase unaví :D třeba kafe na mě vůbec nepůsobí, citím se pořád stejně ať už ji piju nebo ne, to stejné zelený a černý čaj :D

    Maris Novotná

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Po přečtení mám pocit, že moje tělo mi fyzickou únavou říká, že se dost stresuju nad zkouškama :D :D Já mám také velmi ráda procházky, poslouchání hudby a když se člověk posilní, hned má více energie do činností :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Veľmi dobrý článok. Ja som v poslednej dobe často unavená a tak skúšam a hľadám už všeličo, pretože mám pocit, že spánku aj pitného režimu mám dostatok, čítam tiež veľa knižiek a každý deň mám aj prechádzku. Začínam však uvažovať, že to možno bude hlavne o tej strave...
    Musím pochváliť aj krásne fotky, nielen v tomto článku, ale na celom blogu. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig