pondelok 4. septembra 2017

Čo sa oplatí vidieť v Banskej Štiavnici

cestovanie, skúsenosť

Minulý víkend som bola objavovať čaro Banskej Štiavnice,  musím sa síce priznať, že to bol nápad môjho drahého, ale ja som ho vďačne prijala :). Už párkrát sme si povedali, že by sme mali postupne spoznávať to, čo na Slovensku máme, tak sme sa do toho pustili.

turista v Banskej Štiavnici

Pokým sme nezišli z diaľnice, bola cesta veľmi príjemná (išli sme z Bratislavy), no a potom sa začalo mierne ródeo. Veľké serpentíny, stúpanie do kopca a les... verím, že niektorí to majú radi, ale ja ako dieťa z nížiny som tŕpla celý čas, až kým sme neprišli do cieľa. Všetko ale dobre dopadlo a ja som bola šťastná ako blcha, že som nešoférovala a že sme došli na miesto :D. Zaparkovali sme na parkovisku neďaleko centra a už po pár metroch sa nám objavilo krásne starobylé zachované mestečko. 


Banská Štiavnica dýcha naozaj históriou, len mi vadilo, že do centra mesta mali prístup autá :(, vlastne mali prístup úplne všade, čo žiaľ kazí nielen vzduch, ale tiež trochu atmosféru - a to je veľká škoda, hlavne keď ide o mesto, ktoré je zapísané v Unescu.

Banská Štiavnica pamiatky


A čo sa tu oplatí vidieť? My sme navštívili štôlňu Bartolomej (v Banskom múzeu v prírode) a štôlňu Glanzenberg, čo ma síce mierne stresovalo, ale zároveň aj fascinovalo. No čo vám poviem, byť niekoľko metrov pod zemou vo mne nevyvoláva zrovna pocit istoty, ale byť na tomto mieste s predstavou, že tu niekto pracoval a vôbec vybudoval takúto podzemnú sieť baní, to je niečo, čo treba zažiť. 

Blízko pri centre sme navštívili aj Starý hrad so skrytou pevnosťou a nakoniec sme si vystúpili na Kalváriu. Všade sme chodili pešo, ale nakoľko som druhý deň ledva chodila (no nie som zvyknutá na kopce...a ani schody), tak sme si cestu trocha skrátili a aspoň ku Kalvárii sme sa vyviezli autom, ďalej sme šli pešo. Výstup bol celkom náročný a je dobré mať pevnú obuv - keď vyjdete úplne hore, čaká na vás krásny výhľad na celú dolinu.

cestovanie po Slovensku


V meste nájdete aj mnoho múzeí, ktoré sú otvorené aj cez víkendy. A hlavne tu nájdete krásny park s botanickou záhradou s rôznymi vzácnymi a neuveriteľne obrovskými stromami pri strednej priemyselnej škole, ktorá sídli v niektorých z budov niekdajšej Banskej akadémie, založenej ešte Máriou Teréziou v 18. storočí. Niekdajšiu slávu a lesk banského mesta tak stále pripomínajú majestátne stromy a historické budovy, ktoré spolu vytvárajú neopakovateľnú atmosféru.

Okrem spomínaných miest sa dá v Banskej Štiavnici a okolí aj bohato turisticky vyžiť, ako aj okúpať v tajchoch, ktorých je tu navôkol naozaj požehnane. Ak máte viac času, nevynechajte ani obhliadku Nového hradu.





slovakia Banská Štiavnica turism





Banská Štiavnica je dôkazom, že aj na Slovensku máme veľmi pekné a zaujímavé miesta, ktoré sa oplatí vidieť a stať sa tak občas turistom aj vo vlastnej krajine. Niekedy ani len netušíme, čo všetko sa nám skrýva rovno pod nosom :), treba sa len poobzerať.

Navštívili ste už niekedy Banskú Štiavnicu? Ak áno, ako na vás zapôsobila? :)

Majte sa krásne, vaša Lu :)




Share:

28 komentárov

  1. S tými kopcami ťa plne chápem, pre nás z nížiny je to netypická záležitosť. V podzemí sa tiež necítim veľmi dobre, spomínam si ešte na návštevu vodného diela Starina počas základnej školy, tiež sa šlo hlboko dole schodmi a dvakrát ma to netešilo. Nejaké banské mesto by som však chcela vidieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som tam veru ešte nebola, no počula som už viackráť, že je veľmi pekná :) Snáď budem mať niekedy to šťastie a prídem sa tam pozrieť :)

    Desire fashion blog

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Na Slovensko se chystám, takže tento článek se mi určité hodí :) Skvělé fotky a ta růžov sukýnka je krásná :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekné potulky a ešte krajšie fotografie ♥ Mám veľmi rada takéto maličké útulné mestá °₊·ˈ

    Blog de la Licorne

    OdpovedaťOdstrániť
  5. So many beautiful photos of you looking so stylish and pretty
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  6. prekrásne fotky aj článok :) Štiavnica je moje najobľúbenejšie mesto na Slovensku práve preto, že je tam toľko miest, čo sa oplatí vidieť! v každom ročnom období je to lákavá destinácia :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ta růžová sukýnka je mega toop k těm vláskům :o

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Já ostuda ještě ani nebyla na Slovensku, hlavně že mám procestovanou skoro celou Evropu a kus Ameriky :D Vypadá to tam skvěle, jen škoda těch aut... Na takováhle místa by do centra mít přístup neměli, každý to může dojít.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krásné fotografie. Je to místo jako dělané na výlety :-) já jsem na Slovensko jezdívala jako malá s prarodiči, a tak mám jen ty nejlepší vzpomínky :-)
    All my cosmetics

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Serpentiny na cestách úplně nenávidím, ale za ty památky to určitě stálo :) občas člověk najde krásná místa i ve vlastní zemi, já ze Slovenska navštívila jen Bratislavu, ale nestihla jsem se tam pořádně rozkoukat, někdy snad budu mít více času :) jinak nádherné fotky :)

    Lady Lenna

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Štiavnica je naozaj pekná bola som tam ako malá ešte s rodičmi a od vtedy som tam chcela ísť zas ale nepodarilo sa no ale čo osud nadelil nakoniec môj priateľ pochádza zo žiaru nad hronom čo je neďaleko štiavnice a tak som sa tam vyskitla zas aj keď na chvíľu, keď som tade prechádzala a vždy je tam čo obzerať:) inak tie auta čo maju pristup všade zaraža aj mňa ale tožvie prečo to taknechali

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Na to, že žijem na Slovensku, nepoznám polovicu krajiny, čo je naozaj veľmi smutné. Musím to napraviť. :)

    Rebelliouslily GIVEAWAY

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Zapůsobila na mě velmi pozitivně! Určitě bych se tam někdy jela podívat! Slovensko nemám skoro vůbec procestované. Jinak fotky jsou krásné! BEAUTYPUSINKA

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Musel to být opravdu krásný výlet! Podle fotek, rozhodně! :-) Opravdu překrásné fotky, hlavne tobě to na nich opravdu sluší! Jsi nádherná :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. O tomto místě slyším poprvé.:) Podle fotek stojí určitě za to se tam podívat.:)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Na Slovensku jsem ještě nebyla, tak si připisuji i toto místo do seznamu vysněných míst :) Fotky máš nádherné!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Moc vám to na společné fotce sluší! :) Věřím, že ti během serpentýn nebylo nejlépe :D

    thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Moc pěkný článek. Na tomto místě jsem ještě nebyla, ale zapisuji do mého deníčku "kam chci", jelikož miluji poznávání míst (jen je jich nějak moc :/ :D) a třeba někdy :) Podle článku to vypadá moc fajn :) Fotky moc pěkné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. nikdy jsme tam nebyla ale vypadá to tam velice dobře.. můj přítel má rád všechny možné štoly, takže není dovolené, kde bychom nešli do dolu.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Já o tomto místě slyším úplně poprvé, ale moc mě zaujalo, až někdy budu mít příležitost více Slovensko procestovat, tak ho určitě nevynechám :)

    Another Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Moc pěkné fotky z výletu. Na Slovensko bychom se s přítelem chtěli podívat příští rok, tak třeba stihneme i Banskou Štiavnicu, jelikož dle tvého článku vypadá opravdu zajímavě :)
    Inspiration by Linda

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Jeej krásne fotky Lu! Snáď sa tam aj ja niekedy konečne pozriem:)

    Saja Frey Blog

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig