utorok 15. augusta 2023

Dovolenka s malým dieťaťom pri mori


Naša prvá veľká dovolenka s dieťaťom! Konečne sme sa odhodlali, pri mori som nebola štyri roky a kedže teplo mám rada dosť mi to chýbalo. Bumbalo má 2 roky, tak sme si povedali, že by to už mohol on aj my zvládnuť. Najprv som zvažovala, že pôjdeme niekde letecky. Vyberala som to na poslednú chvíľu a časovo sme to mali obmedzené, tak som si to rozmyslela a hľadala niečo autom. Chcela som piesočnatú pláž, aby to bolo relatívne blízko, cenovo by nás to nezrujnovalo a aby tam bolo väčšinou teplo.

 Po hľadaní a zvažovaní padol výber na Lignano Sabbiadoro. Zo Žiliny trvá cesta približne 8 hodín pri dobrej premávke.  Hoci je Bumbalo zvyknutý cestovať 3 až 4 hodiny, rozdelili sme si cestu, aby to nebolo na neho a ani na nás veľa. Vybrali sme si trasu cez Maďarsko, tam sme v meste Lenti prespali jednu noc. Teda je to skôr dedina, ktorá je presne na pol ceste. Cesta tam trvala približne 4 hodiny. Hneď vedľa ubytovania sme mali termálne kúpalisko, ktoré sme využili. Bola tam príjemná teplá voda, pekné nové priestory a dosť bazénov aj pre deti. Druhý deň sme vyrazili a urobili sme si 2 hodinovú zastávku v Mini Zoo Land v Slovenskej Konjici. Veľmi odporúčam toto miesto, je to menšia Zoo, ktorá má krásne prostredie. Zvieratká sa tu dajú kŕmiť krmivom, ktoré si kúpite pri vstupe, sú tam aj rôzne preliezly pre deti. Odtiaľ sme po obede už išli rovno do Sabbiadora. 

Centrum Lignano Sabbiadoro a naša prvá talianska zmrzlina

Mini Zoo v Slovinsku

Lignano Sabbiadoro dovolenka s detmi
Tento večer aj pršalo aj svietilo slnko aj blesky boli, no asi všetko čo len mohlo byť :D.

Ubytovaný sme boli v hotely Ponza, rezerváciu som urobila priamo cez taliansku stránku, pretože oproti bookingu to bolo lacnejšie o 150 eur a to teda nie je málo. Trošku som tŕpla, či budeme mať naozaj kde bývať, ale mali sme😄. Spali sme tu 5 nocí a v cene boli aj raňajky. Tento hotel dával zdarma cestovné postielky. My sme mali svoju, ale keby sme nespali v Maďarsku určite túto službu využijem. Apartmán mal mini kuchynku, veľkú terasu, čo sme využili keď Šimon spal. Hoci to bolo väčsie bolo to skôr na spôsob garzónky, takže išlo o jednu obrovskú izbu. Raňajky boli vynikajúce a veľmi sme ich ocenili. Hotel bol starší ale čistý, každý deň nám chodili upratovať izbu. Jediná nevýhoda bola, že bol trocha ďalej od mora, asi 8 minút pešo. To mi príde ako nevýhoda hlavne keď má človek dieťa. Akože nie je to veľký problém, ale je jednoduchšie, keď je hotel blízko. Počasie nám nevyšlo úplne podľa predstáv, na môj vkus bolo chladno. Prvý deň bolo teplo, ale potom to bolo premenlivé, často cez deň pršalo a preto bolo aj more chladnejšie. Slnko svietilo hlavne počas Bumbalovho spánku. Akože kúpali sme sa každý deň, ale osobne by som prijala väčsie teplo. Jeden deň boli obrovské búrky, tak sme ho využili na nákupy v neďalekom outlete, bolo to niečo ako Pandorff v Rakúsku. Ďalšie chladné doobedie sme využili na Zoo, ktorá je tam veľmi pekná. 

Bombalo si more nesmierne užíval, spojenie piesku a vody, to je preňho sen😁. My sme na pláži neležali ani minútu, boli sme stále s ním pri vode, zatiaľ čo on sa veseľo váľal vo vode. Pláže v Lignano sú dosť podobné a označené čislom. My sme mali 17 nástku, kde boli sprchy aj wecká. Voda bola v sprchách zimná, ale za príplatok sa dala použiť na dvoch sprchách teplá voda. Čo sme neskôr využili. Ak by sme mali hotel hneď pri pláži toto by sme napríklad nemuseli riešiť. 

Dovolenka s dieťatom pri mori, Taliansko
Zoo Ponza. Fotky už teda nie sú to čo to bývalo sa bezdetna, keď mal človek čas :D. Ale aspoň sú o to realistickejšie :)



Náš hotel mal možnosť požičania bicyklov zdarma, dokonca mali aj sedačky pre deti. Išlo o také staršie sedačky, ale funkčné. Využiť bicykle bolo naozaj super, prešli sme si mesto hore-dolu a videli sme miesta, ktoré by s Bumbalom pešo asi ťažko išli. 

Takže suma-sumárum bolo to veľmi fajn. Samozrejme je to úplne iná dovolenka ako za nerodičovských čias a človek potrebuje potom ešte jednu dovolenku😄, ale aj tak je to fajn. Na chvíľku sme riešili úplne iné veci. Do budúcna by sme si vybavili all inclusive, aby sme sa nemuseli starať o stravu, to bolo s Bumbalom tiež mierne nepraktické. Ale učíme sa a na budúce to už vychytáme :). 


Dovolenkujete aj vy s detmi alebo radšej ostávate doma? Ak deti nemáte poštastila sa vám nejaká dovolenka toto leto a poznáte Lignano Sabbiadoro? 

Majte sa zatiaľ krásne, vaša Lulu :)

Share:

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig