utorok 17. novembra 2020

6 znamení, že vaše telo potrebuje pohyb

6 znamení, že vaše telo potrebuje pohyb

Ahojte, ak ma sledujete nejaký ten čas, tak ste odo mňa asi párkrát zachytili, že nie som zrovna športový typ človeka. Moja postava je chudá v podstate nejak prirodzene (pokiaľ to veľmi nepreženiem s dobrotami), samozrejme nejaké to spevnenie by bodlo stále, ale nie je to extra nutné (aspoň doteraz nebolo). No poslednú dobu som začala o niečo aktívnejšie športovať aj napriek tomuto môjmu názoru. Šport tu totiž nie je len na to, aby sme si udržali fit líniu. Má omnoho viac benefitov a niekedy telo dá samo najavo, že je čas začať sa hýbať, inak to nemusí dopadnúť veľmi dobre. Ak sa nájdete v niektorom z týchto bodov, mali by ste zvážiť nejaký pohyb aj vy. Tak poďme na to: 

1. Ste často v strese a nervózna

Pokiaľ máte toho v práci alebo škole veľa a zbytok času sedíte za počítačom, stres u vás bude rásť. Ak nie ste typ, ktorý by išiel rád do posilky, stačí aj turistika, joga alebo beh, čo je inak perfektná vec na vyčistenie. Ono sa to nezdá, ale po čase začnete zvládať záťažové situácie omnoho lepšie. Mám to vyskúšané na vlastnej koži. 

2. Bolesť hlavy, krku, chrbta, nôh

Trípím migrénami od puberty, často to začne od bolesti krku. Ak sa hýbem, väčšinou ma prestane bolieť krk a potom ma aj o niečo menej bolí hlava. Dokonca, ak začnete športovať a doteraz ste to veľmi nerobili, môže sa stať, že vás začnú bolieť kolená. Mne sa to stalo pri ťažšej turistike dolu z kopca a potom aj pri behu. Začala som brať kolagén, aby mi to na kolená pomohlo, ale hlavne som začala cvičiť ešte viac. Toto sa totiž môže stať, ak sú väzy jednoducho uvoľnené a nespevnené z toho, že sa telo nehýbe. Po mesiaci som na tom bola aspoň pri behu oveľa lepšie, samozrejme záťaž je potrebné dávkovať postupne. 

6 znamení, že vaše telo potrebuje pohyb


3. Trpíte hormonálnymi poruchami

Akné, polycyklické vaječníky, či iné poruchy súvisia so spracovaním inzulínu a podielom stresu v tele. Je dokázané, že športom sa upravuje inzulín a kortizol na správne hladiny. No pozor, v prípade žien by to nemali byť veľmi extrémne športové výkony. Ak ste však lenivec ako ja, extrémne výkony asi nehrozia :D. Opäť je na tieto veci skvelý beh, bicykel, joga a posilňovanie. 

4. Zničená chrbtica, zlé držanie tela

Opäť oslabené svaly, je super byť mladý, avšak ak máte neustále s niečim problém, neodkladajte cvičenie na neskôr. Ja som si najprv hovorila, že začnem cvičiť po deťoch (mala som asi 27 rokov), potom, že reku to asi tak skoro nebude, tak po 30-tke. Aj tá prišla a ja som sa akosi pomaly rozbiehala, našťastie po 31 to celkom išlo, aj keď mám čo doháňať. Poznám ľudí, ktorí v staršom veku pri zdravotných problémoch ľutujú, že necvičili keď boli mladí. Ono to nie je úplne jednoduché ani keď sme fit a zdraví (teda aspoň pri mne nie) a nie to ešte v chorobe. Takže čím skôr sa začne tým lepšie. 

5. Máte zníženú imunitu

Ak ste často chorý pomôže otužovanie alebo šport, hlavne vonku, pretože tým vlastne tiež otužujete. V podstate odkedy som začala aktívnejšie behať, nebola som chorá asi 4 mesiace, čo je pre mňa teda veeeľmi dlhá doba. Teraz behať veľmi nemôžem (aj kvôli tej neskutočnej zime na ktorú som si úplne nezvykla v Žiline), ale chcem to vymeniť aspoň za dlhé prechádzky. 

6. Máte nadváhu

Ak je človek silnejśí jeho kosti musia udržať oveľa väčšiu záťaž a to isté aj svaly, takže aj v tomto prípade platí, že posilnené svalstvo zvládne všetko ľahšie a časom telo možno aj stratí pár kíl. 




Viem, že sa donútiť do športu nie je úplne jednoduché. Veľmi pomáha ak máte v okolí človeka, ktorý je značne športovo založený a ťahá vás, u mňa je to môj manžel. Niekedy mi to teda lezie na nervy :D, ale inak som vďačná, že ma dokáže motivovať a vydrží pri mne zľaviť zo svojich výkonov (keďže idem tri krát pomalšie :D). Doležitá je hlavne pravidelnosť, pretože potom sa z toho stane zvyk a ten vás už bude nútiť aj sám, jednoducho vám to bude chýbať. Nemusíte prekonávať rekordy, ja osobne nejaké časovky neznášam, hlavne aby ste sa cítili dobre a dali svoje telo dokopy a do rovnováhy. Ja som si obľúbila turistiku, beh a také domáce posilňovanie, bicyklovanie až tak nemusím (do kopcov hlavne, po rovinke je to paráda :)), ale môj manžel áno, takže sa to dorovnáva :D. 


Venujete sa nejakému športu, pomohol vám s niečim? Ak áno, dajte mi vedieť do komentára. 

Majte sa mi zatiaľ krásne

vaša

Lulu


Share:

8 komentárov

  1. Na pohybu bych chtěla zapracovat. :) Ale jak pracuji na tři směny, tak to moc nejde.
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej no, s časom je to náročné, ale niekedy stačí aj 10 - 15 minút, aspoň sa ponaťahovať :)

      Odstrániť
  2. Skvelý článok. Musím povedať, že počas karantény som zlenivela, ale snažím sa teraz namiesto silového cvičenia venovať joge a obľúbila som si dlhé prechádzky. Viem, že to nie je nič extra, ale v tomto blbom období ani na nič extra nemám náladu a snažím sa robiť veci, ktoré moje telo chce a nie ho nútiť.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig