sobota 5. októbra 2019

Bardejovské kúpele, skanzen

Bardejovske kupele skanzen

Posledný rok a pol som navštívila na Slovensku toľko miest, čo za posledných 10 rokov. Hlavne východné Slovensko som mala scestované veľmi málo. Je to veľká škoda, nakoľko je tu naozaj mnoho pekných miest, ktoré stoja za navštívenie. Okrem toho oddych a dovolenka nemusí znamenať, že treba vycestovať do zahraničia, hoci samozrejme aj to je super :), ale nie stále je na to čas a vyvetrať hlavu môžeme aj v našej peknej krajine :).

Jedným z takýchto miest sú Bardejovské kúpele aj so skanzenom, ktorý ukrývajú priamo v sebe. Poviete si, že kúpele sú pre vekovú kategóriu 50 +, ale nie je to úplne tak. Hoci asi to nebude vyhľadávané miesto, pre ľudí, čo chcú zažiť poriadnu párty, aj keď...:D


bardejovské kupele - muzeum ludovej architektury

Hudobné leto
V kúpeľoch nájdete hlavne prírodu, čistý vzduch a pokoj, jednoducho niečo čo vyhľadávam poslednú dobu celkom často. Avšak v lete sa tam konajú koncerty vážnej hudby v jednom z najstarších hotelov Astória. V jej sále si zahral dokonca Franc Liszt a som rada, že som si tam pominulé roky mala možnosť zahrať aj ja. Z Bardejova pochádza aj slovenský skladateľ Béla Keler, ktorého tvorba sa začala objavovať posledné roky. Určite poznáte jeho skladbu Na krásnom Rýne a ani netušite, že ide o autora so slovenskými koreňmi.

Ak by ste si radšej “zatrsali” tak môžete využiť miestne podniky, z ktorých večer vychádza disková hudba.




Skanzen -  Múzeum ľudovej architektúry 

Skanzen ľudových domov sa mi nedokáže opozerať. Fascinuje ma, ako ľudia kedysi žili, bez elektriny, vodovodu a stáleho tepla. Uvedomujem si aké je to šťastie, hlavne teraz keď občasne bývam tam, kde kúrenie funguje na drevo alebo nemám ešte chladničku či iné veci. Sú to tak bežné veci a pritom stratiť ich, znamená poriadne sa v živote zapotiť. 

Skanzen v Bardejovských kúpeľoch má kopu pekných zrubových domkov, remeselné budovy a tiež dva drevené kostolíky. Okrem toho srší farbami a veľkou atmosférou. Od utorka do nedele je múzeum otvorené, ( v pondelok má iba nahlásené skupiny). V zimnej sezóne, čiže teraz od októbra, má kratšiu otváraciu dobu a cez štátne sviatky je zatvorené. 

bardejovske kupele skanzen

Bardejov 
Bardejovské kúpele sa nedajú obísť bez obhliadky mesta, pretože nie na darmo je zapísané v Unesco. Nádvorie je plné pekných starobylých domčekov z 18. storočia a mesto ohraničujú aj hradby. Ak ste hladný reštaurácií tam nájdete celkom dosť v centre a kúsok od neho môžete navštíviť reštauráciu Cactus, ktorá ma pekné priestory a výborne jedlo. 


blog o cestovani



cestovanie po vychodnom slovensku

Aký vzťah máte ku kúpeľom? Boli ste už v nejakých alebo pri oddychu pri vode dávate prednosť skôr kúpaliskám či aquaparkom?

Majte sa mi zatiaľ pekne :)
vaša
Lullu


Share:

2 komentáre

  1. Do Bardejovských by som sa chcela pozrieť

    OdpovedaťOdstrániť
  2. v skanzene som nebola už sto rokov :P ja osobne uprednostňujem zábavu v aquaparkoch, ale občas je potreba aj oddych v kúpeloch :P

    WHEN PIGS FLY

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig