štvrtok 24. septembra 2020

Na čo si dať pozor pri príprave na svadbu


 

Ahojte, dnes sa budeme baviť o konkrétnejších prípravách na svadbu a aj o tom, ako ju prežiť tak, aby ste do manželského zväzku nešli s dlhom. 

Svadba je raz za život, teda aspoň by mala byť a tým pádom ide aj celkom do financií. No myslím, že nie je nič horšie ako sa na spoločný život zadĺžiť.  Takže ako sa s tým popasovať a ako si to rozvrhnúť? 



Urobte si rozpočet

Vopred si stanovte koľko ste ochotný do svadby investovať. Od toho totiž závisí veľmi veľa, možno by som povedala aj všetko. Buďte však pri rozpočte reálny, nemôžete očakávať že budete mať veľa ľudí a vmestíte sa do tisíc eur, teda pokiaľ si nebudete robiť absolútne všetko sami a aj to asi nebude veľmi možné.  Zároveň počitajte s tým, že sa Vás rozpočet aj tak o niečo navýši...

Svadobný fond

Akonáhle sme sa zasnúbili, začala som si špeciálne šetriť na svadbu. Finančne mi pomohol aj ocko, ale nezostalo všetko na jeho pleciach. Hlavné je však dohodnúť sa, napríklad na počte pozvaných, pretože to bude robiť veľký rozdiel v cene. Ak vám chcú rodičia pomôcť, komunikujte s nimi a hlavne sa porozprávajte aj o tom, v čom vám pomôžu a tak ďalej, pretože to hrá rolu aj pri vašom rozpočte. Ja som si šetrila rok, neboli to jediné peniaze, ktoré išli na svadbu, ale veľmi mi pomohli počas nášho svadobného mesiaca, pretože som nemusela ísť do mínusu. 




Výber sály

Samozrejme si treba vyhliadnuť takú, ktorá sa Vám páčí. Zistite si však čo najviac informácii a čo najviac sa pýtajte, aj keď si myslíte, že ide možno o somarinu, alebo že to je asi určite jasné, pretože to nemusí byť jasné pre druhú stranu. Ľahšie sa veci riešia predtým ako potom. Zistite si hlavne cenu menu, cenu výzdoby, ak vám poskytnú niečo navyše tiež sa stále pýtajte, aby ste sa potom netrápili s tým, že to možno ani nemuselo byť, ale nevedeli ste, že aj za to sa platí. 

Nezabudnite sa opýtať aj na prípadné ubytovanie, ak to nie je vo vašom bydlisku, pretože vybavovať ubytovanie týždeň predtým tiež nie je bohviečo.

Alkohol, koláče, vody

Mali sme východňarskú svadbu a no viete, alkohol musí byť, avšak nič netreba preháňať. Ja som sa dočítala, že stačí 0,5 litra tvrdého na dospelého (niekde som dokonca čítala, že len muža) a 1l vína na hlavu. A vetre pokiaľ máte svadbu „len“ v reštaurácii a nemáte ešte stan doma, tak to stačí až až. Ono sa to nezdá, ale alkohol pridá slušnú sumu na výdavkoch, takže pokiaľ viete aký chcete druh skúste si ho nakúpiť vopred v zľave, stači si len sledovať akcie. Poprípade ak si nie ste istý aký druh chcete, dá sa využiť aj nakúp v čisto alkoholových predajňach, kde môžete neotvorený a okolkovaný alkohol po dohode vrátiť, dokonca sa to dá využiť aj pri vodách, ale musíte brať väčšie množstvo. 


Koláče sa majú počítať 3-5 na hlavu plus výslužky, my sme mali nakoniec o niečo viac a mali sme aj krásny candy bar od  Dobroty od Stana. Ak sa beriete v lete, myslíte aj na chladničky. Ak nerobíte žiadne posedenie doma, tak sa môžete dohodnúť s reštauráciou, že si koláče prinesiete rovno tam, čo je super, pretože nemusíte vymýšľať ako ich uskladniť. 

Dekorácie, oznámenia a iné vecičky

Oznámenie som si robila sama, dnes je už toľko rôznych aplikácii, že je to hračka, vyzerá tak ako chcete a ušetrí mnoho peňazí. Ak by ste chceli návod na moje oznámenie napíšte mi komentár a urobím buď video alebo článok :). Dekorácii som si sama veľa nerobila, v sále som mala výzdobu za celkom slušnú sumu a domov sme dokúpili len pár vecí, väčšínou z Tedyho. 








Kapela, fotograf, kameraman, kostol (sála), hudba 

Do rozpočtu si nezabudnite pridať aj tieto položky, pretože zaberú celkom slušné miesto a nejde o lacnú záležitosť. Ak chcete niečo ušetriť môžete skúsiť nájsť nejakých začiatočníkov, len s tým potom súvisí často aj to, že nemusíte úplne vedieť ako to dopadne. Ja som mala za kapelu Limit, fotografku Solasta photo a kameramana Ompresent a so všetkými som bola spokojná, len na niektoré veci som občas zabudla doriešiť dopredu, čo ma potom mrzelo. Takže sa stále pýtajte a hovorte svoje predstavy, pretože nemému dieťaťu ani vlastná mať nerozumie.  Čepčiť ma prišli všetky dievčatá zo Zemplína, ktorým som minulý rok robila zbor-vedúcu, samozrejme spievali krásne :). 

Ak sa vydávate v kostole, započítajte si aj sumu za organistu (kapelu), pretože to nie je v rámci bohoslužby, pokiaľ vám kňaz vyslovene nepovie inak. Organisti väčsinou nie sú platení za tieto služby, takže sa nezabudnite opýtať aké bude vyrovnanie. 

Ak chcete mať čepčenie, starejšieho alebo iné kultúrne vložky, taktiež si ich zarátajte do rozpočtu, ak neviete ako sa ceny pohybujú opäť tu pomôže len jedno, pýtať sa a zisťovať. 

Ono sa to ani nezdá, ale svadba vyžaduje celkom slušnú koordináciu a pokiaľ patríte medzi nesmelých ľudí, tak sa pripravte na to, že sa trošku budete musieť osmeliť a veci riešiť, teda ak na to nemáte nejakú inú súcu osobu :D. Ale v dnešnej dobe našťastie máme internet, takže veľa vecí sa dá vyriešiť online. 


Darčeky pre hostí, výslužka

Darčeky pre hostí ..... sme nemali! Myslím, že sú na to rôzne názory, avšak ja som vychádzala zo seba. Pri každej svadbe som sa najviac potešila koláčom, tie sa zjedli a boli sme spokojní, ak sme dostali nejaký mini darček väčšinou som nevedela čo s ním, bolo mi ľúto ho vyhodiť, bolo mi ľúto ho použiť a tak len stál a prekladal sa. Možno je to aj mojou túžbou po minimalistickejšom bývaní, ale také tie mini darčeky mi prídu ako zbytočné (hoci nedávno sme dostali na svadbe z domácej slivovice a to mi prišlo veľmi fajn). 



Kvety

Rezané kvety mi prídu taktiež za strašné vyhadzovanie peňazí, teda jedna kytička nie, ale keď sa ich nazbiera milión a potom zoschnú do pár dní, tak mi to trhá srdce. Ešte ani moju svadobnú kyticu som si neužila, lebo som vlastne ani nebývala po svadbe tam kde som ju mala :O. Na svadbe som si ju zasa stále niekde zabudla a na po svadobné fotenie nevydržala, lebo to bolo týždeň potom (a to bola taká pekná). Rozhodli sme sa, že kvety buď nechceme alebo ak, tak len jednu ružu bez ozdoby, aby sa z nich spravila kytica. Ruží bolo nakoniec neskutočne veľa, ale tie som si vysušila a niekedy ich použijem do kúpeľa alebo na rozvoňanie izby :). 

Ono svadba je krásna vec, ale pre jeden deň sa neoplatí minúť celý majland. Samozrejme ak si to môžete dovoliť áno. Ale ono to stojí aj tak celkom dosť, síce sa veľa aj vráti, no netreba zbytočne míňať na blbostiach, lebo tam sa to navýši azda najviac. Rozmyslite si koľko ste ochotný investovať a podľa toho si to vytvorte. Stále sa dá ušetriť na čom Vám možno až tak nezáleží a na inom po čom veľmi túžite sa môžete vyšaliť. Hlavne si to však premyslite a pýtajte sa koľko čo stojí, aby ste potom neboli prekvapení. 

Ostatné vecičky vám poviem v ďalšom článku, aby to tu nebolo dlhé :). Budeme sa venovať ŠATÁM,  vlasom, mejkapu, topánkam a takým tým zkrášľovacím vecičkám :)


Prajem Vám krásny deň 

vaša Lulu :)



Share:

2 komentáre

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig