nedeľa 26. apríla 2020

10 dní bez kozmetiky a umývania pleti


Recenzia kozmetiky, líčenie, starostlivosť o pleť, to všetko ma baví a nájdete toho u mňa na blogu veľa. Avšak, niekedy sa to s kozmetikou preženie a pleť si povie dosť, mne sa to stalo nedávno a tak som si od nej dala radšej pokoj. V podstate tieto kacírske myšlienky, či je lepšie sa o pleť poriadne starať alebo to skôr nechať na prírodu, mnou lomcujú stále. Samozrejme, že chcem mať čo najlepšiu verziu svojej pleti a tak skúšam, čo by jej mohlo pomôcť. Väčšinou v podobe rôznych aktivných látok ako retinol, cečko, kyselinky a všelijaké iné. Problém nastane, keď si z množstva kozmetiky zničíte ochrannú bariéru kože a mne sa to momentálne stalo. Ako sa to prejavuje?


Vaša pleť začne byť citlivá na všetko, problém vám začne robiť takmer každý produkt aj ten, ktorý ste používali pred tým a nikdy ste s ním problém nemali. Mňa začala tvár páliť, najprv len trochu, no postupne sa to zhoršovalo. Bola suchá a napnutá, no zároveň na povrchu akoby mastná. V takomto prípade je dobré používať produkty, ktoré sú strašne jemné a ktoré obnovujú rovnováhu pleti. Lenže ja bývam momentálne na dedine, v meste som bola akurát od 9:00 a 3 hodiny sa mi čakať nechcelo pokiaľ ma pustia do drogérie. Okrem toho som pár dní na to musela ostať doma v karanténe, pretože moja sestra bola pozitívna na Covid. Najlepšie riešenie teda bolo prestať používať úplne všetko a nechať pleť regenerovať samu.


zničená ochranná bariera kože


Takto nejak vyzerala moja pleť 2 dni pred začatím experimentu a to už bola trošku upokojená, nakoľko som sa snažila na ňu dávať minimum produktov. V podstate som ju len umyla a použila jedno sérum a krém ktorý som mala doma. Avšak ani to mi veľmi nepomáhalo, takže som prešla na mandľový olej, aby som jej aspoň trochu uľavila. Od utorka som však prestala používať všetko, dokonca som sa snažila umývať tvár čo najmenej aj vodou. Hovorila som si, že azda to už až tak horšie byť nemôže (samozrejme, že by mohlo :D).

Prvé 4 dni:


Cítila som sa ako závislá, normálne som mala problém vydržať! Chodila som nervózne okolo svojho kozmetického stolíka a rozmýšľala, či by mi nepomohlo aspoň jedno sérum alebo krém alebo NIEČO, hocičo.  Ale nakoniec som to dala, je zaujímavé ako človek ťažko mení svoje zaužívané spôsoby.

            Zo začiatku som mala trocha mastnejšiu pleť v T-zóne a pár drobných vyrážok s bielymi hlavičkami. Avšak aj napriek tomu, že pleť bola mastnejšia, stále som necítila uvoľnenie pnutia. Niektoré vyrážky ma tak rozčuľovali, že som im trošku pomohla zo sveta a potom sa 2 krát zväčšili..... trebalo mi toho....

4 až 8 deň:


Ako narokom došiel môj krém a hydratačné sérum, ktoré som si objednala týždeň pred tým, keď to začalo byť kritické. Opäť som vydržala a dodnes som ho neskúsila. Vydržať už nebolo až tak strašné a začala som sa v svojej koži cítiť lepšie. Pnutie takmer zmizlo a objavilo sa mierne len vtedy, keď som sa umývala dlho horúcou vodou. Väčšina malých vyrážiek zmizla, až na tú, ktorú som nenechala na pokoji v prvý deň, tá sa len zväčšovala.....

            Pleť začala byť normálna, mierne mastnejšia v T-zóne, ale aj to len po ráne.

8 až 10 deň: 


Zdá sa mi, že sa mi trošku stiahli póry, nič extra výrazne, ale lepšie ako nič. Pleť má jednotnejší tón a pnutie a štípanie ustálo. Dokonca sa mi celkom zapáčila predstava, že jediné čo musím urobiť pred spaním je umyť si zuby :D. Stále je však mierne dehydrovaná a občas mi to viac zvýrazňuje moje jemné vrásky. Okrem toho, ak som robila v nejakom veľmi zaprášenom priestore, cítila som, že pleť potrebuje umyť aspoň trošku viac, ako len vodou, ale to bol len občasný prípad.

Ak máte radšej hovorenú verziu, tak na túto tému som spracovala aj video :)



10 dní bez kozmetiky a umývania tváre
2 deň experimentu. 


10 dní bez kozmetiky



Čo som si z toho zobrala:  

MENEJ JE NIEKEDY VIAC! Hlavne ak patríte do skupiny experimentátorov. Pleť máme len jednu a to, že vyskúšame mnoho vecí naraz, jej veľmi nepomôže. Dajte si pozor ak máte sklon k akné, či dehydrovanej pokožke, lebo tá nemá úplne rada nával zmien. Ja som už trošku zabudla, že na svoju pleť musím pristupovať s jemnocitom. Bola to prvá vec, ktorá mi pomohla, keď som bojovala s cystickým akné a musím sa k tomu opäť vrátiť.

                  Na mnohých miestach som už čítala, že citlivá pokožka nie je typ pleti. Je to jej stav, to znamená, že sa k nej môže dopracovať každý nesprávnou starostlivosťou alebo vonkajšími javmi (sucho, zima, stres, znečistenie). Ale taktiež je to stav, ktorý sa dá zmeniť, len to chce trpezlivosť.
                 Ja sa teraz budem snažiť pomaly opäť vraciať k nejakej starostlivosti o pleť, toto beriem ako dobrú skúsenosť, ale úplne sa všetkého zriecť nechcem, pretože by som sa rada niekedy aj nalíčila a to je potom taký kruh.

čo sa stane, ake si prestanete umývať pleť

čo sa stane, ake si prestanete umývať pleť

nepoužívam kozmetiku

Ako to máte so starostlivosťou o pleť vy? Dokážete v pohode vydržať bez mastičiek a umývania? Ale tak aj týždeň, nie len pár dni? Alebo by ste na tom boli podobne ako ja? :D

Majte sa mi zatiaľ pekne :)
vaša
Lulu
Share:

2 komentáre

  1. Presne takto som fungovala počas písania bakalárky a veľmi veľmi mi to pomohlo! Doposiaľ asi najviac od mojich "pubertálnych" čias, kedy sa pleť rapídne zhoršila. Dlho som skúšala stovky produktov, máločo vyhovovalo, a ak áno, tak len dočasne.
    Viki z blogu BarsVee🌸

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi zaujímavá téma článku. :) Ja sa priznám, že počas tínedžerských rokov som sa o pleť nestarala zrovna príkladne, no teraz som sa na to tak naučila, že by som asi zošalela, keby som mala prestať. :D

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig