nedeľa 1. júla 2018

Kozmetika bez obalu? A zero waste?

kozmetika bez obalu lush a zero waste

Nedávno jedna moja kamarátka rozvírila na instagrame debatu o zero waste, objavili sa rôzne názory a medzi nimi bol napríklad aj taký, že už je to až príliš módne a insta friendly a preto to niektorých začína hnevať. Niečo vo mne vtedy zarezonovalo a aj napriek tomu, že som tento článok zamýšľala urobiť prvotne inak, nedá mi nenadviazať na tento “nový” trend. Väčšinou sa snažím do niektorých vecí nerýpať (hlavne do diskusií na internete), no dnes mi to nedá a myslím, že je dôležité o týchto veciach viac hovoriť a rozvíjať diskusie.


Trendy dnešnej doby - zero waste

Chápem, že ľudia nechcú byť ako ovečky a chcú ísť proti prúdu a chápem, že keď niekto vidí veľa krát na internete tú istú vec, možno v ňom vzbudí nedôveru ( lebo reklama-možno). Ale odsudzovať dobrú myšlienku a hlavne dôležitú len preto, že sa o tom začína viac debatovať, podľa mňa nie je úplne najrozumnejšie. Zero waste trend je ideál, ibaže zero v skutočnosti nie je zero, odpad stále bol a bude, v nejakej forme, dôležitá je však otázka v akej? Či v takej, že nás postupne zamorí, bude nám vytvárať zdravotné ťažkosti, ničiť celú planétu a všetko živé čo je na nej alebo v takej, že sa premení na niečo iné, možno užitočnejšie.


Ak by sa ľudstvo správalo tak ako teraz, zjavne by už žiadne nebolo. Zakázať plasty možno je pre niekoho extrémna forma a možno si myslí, že to nikam nevedie, ale ono to dospelo už do takého štádia, že ak nebudú rázne kroky, máme problém, už ho vlastne máme aj teraz. Ak sa neurobia prvé kroky zhora, neurobia sa žiadne, predajcovia nebudú musieť vymýšľať alternatívy a tak všetko zostane tam, kde je teraz. 

Ja viem, že je to zložitejší problém a že dve plastové slamky na prvý pohľad ľudstvo nespasia, ale dve sú to možno len pre vás, no v celkovom meradle je ich milión. 
Dokonca viem, že moje dve vrecká na zeleninu dopad plastov nezľahčia, ale môžu inšpirovať ďalších ľudí a tak sa to môže šíriť ďalej. Dôležité je dať veci do povedomia, aby sa zamyslelo viac a viac ľudí. Nemôžeme pretvoriť iného človeka a nútiť ho do niečoho, ale môžeme ho inšpirovať vlastnou cestou a hlavne môžeme inšpirovať ľudí zamyslieť sa viac sa nad touto problematikou a riešiť ju.

Plasty, plasty

Zem sa znečisťuje rôznymi spôsobmi, avšak plasty predstavujú druhú najväčšiu hrozbu po klimatických zmenách. Ich hrôza je o to väčšia, že zatiaľ nechápeme ich úplný dosah a okrem toho sa tvária “tak" nenápadne. Na očiach nemáme preplnené skládky, nevidíme plne moria plastov či umierajúce živočíchy preto, že si plast mýlia s jedlom. Avšak oni tam sú! Výroba a množstvo jednorázovo použiteľných plastov je tak veľká, že to nemôže dopadnúť dobre pokiaľ s tým nezačneme reálne niečo robiť.

Stačí sa poobzerať vôkol seba, sú všade a najhoršie sú tie jednorázové, ktoré majú svoju životnosť 15 minút.... Chápete? 15 minút úžitku a niekoľko stovák rokov dopadu na prírodu. Jedna z najdôležitejších vecí akou je prispieť k zlepšeniu je recyklácia (pretože sa recykluje šialene málo plastu) a hlavne OBMEDZENIE PLASTU, najmä toho jednorázového!

Aby ste ma však nechápali zle a nemysleli si, že som jeden veľký pokrytec. Samozrejme že ani ja nežijem zero ani plast waste a ani sa to zatiaľ úplne nedá a možno sa to ani tak skoro nebude dať. Mám rada kozmetiku, oblečenie, nové veci a všetky tie ďalšie hmotné veci, ktoré pod zero isto nespadajú.  Avšak, snažím sa hľadať alternativý, robiť aspoň niektoré opatrenia, zbaviť sa (rozumej nekupovať nové) aspoň nejakých zbytočných plastových vecí a hlavne  sa snažím šíriť názor, že ak neexistujú alternatívy, tak mi to nie je jedno!

Nie som na seba pyšná, že jednoducho nedokážem byť bez niektorých vecí, ale tiež nezastávam názor, že nebudem používať nič, len jedno mydlo na všetko (čo je z môjho blogu asi jasné). Ale dávam si otázku, kde je ten správny stred, aby som neprikladala do ohňa a nerobila svet horším a zároveň, aby som bola aj ja ako tak spokojná, ale s čistým svedomím? Popravde som tento stav ešte nenašla, ale aspoň sa o to snažím. 

Nahaté produkty

Aj keď, myslím si, že všetko sa dá.  Keď firmy uvidia, že nám nie je jedno, aký produkt dostávame, budú sa aj oni snažiť veci zlepšiť. Aj preto sa mi páči Lush a vlastne celý tento článok mal byť hlavne o ňom. Samozrejme nie v každej veci je dokonalý a nie stále mi sadnú všetke produkty, ale to býva všade. Dôležité je, že sa snaží robiť veci inak a že tým inšpiruje ostatných. 

Napríklad aj čo sa týka jeho bez obalovej kozmetiky, či postupného vypúšťania palmového oleja z jeho produktov, či už len jednoducho toho, že vyrába svoju kozmetiku ručne. Nie všetky produkty mi  stále lahodia svojimi ingredienciami (napríklad nejaký ten silikón), ale všetko robí transparentne a vie si obhájiť prečo to tak robí. Aj preto ich výrobky môžete u mňa vidieť častejšie a budete ich (pravdepodobne) vidieť aj naďalej :D, pretože sa mi páči ich filozofia a snaha robiť veci inak a obmedzovať plast. Okrem iného ma naozaj baví objavovať ich výrobky, najmä tie bez obalové alebo také, ktoré jednoducho inde (v takej forme) nenájdem. 

coalface lush



Toto čierne mydlo Coalface  som si doniesla ešte z Budapešti. Odrezali mi tam z neho toľko, koľko moje srdce ráčilo a mohla som si odniesť svoj nahatý produkt pekne domov. Žiaľ, mi túto možnosť doma nemáme, ale nakoľko český e-shop posiela už aj na Slovensko, môžete si kúsok ukrojiť aj vy. 

Čo sa týka mydla je skôr pre zmiešanú až mastnú pleť. Ja ho používam hlavne v lete, pretože tvár poriadne umyje a zbaví ju nečistôt a mastnoty, okrem toho sa míňa naozaj pomaly. Pleťových mydiel ma Lush naozaj mnoho, takže si tam niečo nájdu aj dámy so suchšou pleťou. 

aromaco dezodorant review lush



Ja som na tých prírodných dezodorantoch už závislá, ale ....potrebovala som ešte tento, aby som mohla urobiť poriadnu porovnávaciu recenziu. Už len to, že Aromaco dezodorant je v tuhej forme,  je parádička, takýto som zatiaľ nikde nenašla. Vôňa je taká zaujímavá, má  korenistý až mierne mužský nádych. Zatiaľ sa javí celkom schopne, ale ešte som ho nepreverila pri vysokých teplotách, takže ako zvláda vypäté situácie a jeho pozitíva a negatíva zistíte až v porovnávacom článku (ktorý bude do mesiaca na blogu-konečne). 

olejova rozpustna maska na vlasy lush




Táto zvláštna vec na špachtličke je maska na vlasy :), použitie je jednoduché, stači ju zaliať v nádobke vriacou vodou, nechať rozpustiť a naniesť na 20 minút na vlasy. Ak sa z nej zvýši, dá sa použiť znova, pretože vydrží v kúpeľni 4 týždne.  Jej vyskúšanie si nechávam na čas po dovolenke, kedy budú moje vlasy vysušené od mora, ale skôr či neskôr recenzia určite pribudne :).

tuhy kondicioner od lush recenzia



Toto som si neskutočne obľúbila, len momentálne je v stave, v ktorom vyzerá veľmi fotogenicky :D, ale svoju úlohu zohráva rovnako dobre. Okrem toho ho používam celkom pravidelne od augusta.... čo bude skoro rok, slušná vydrž nie? Ja viem, že veci z Lush nepatria úplne k najlacnejším, ale v niektorých prípadoch je ich výdrž taká, že sa oplatia aj pre ľudí, ktorý financie navyše nemajú. Okrem toho ide o kvalitné ingrediencie a to jednoducho niečo stojí.

Môj Big kondicionér vlasy dokáže zjemniť, poriadne navoňať a zhydratovať. Je však potrebné zvyknúť si na iné narábanie ako pri tých tekutých. Po čase mi to však prišlo úplne prirodzené a prestala som si občasne odtrhávať aj nejaký ten vlások :D (naozaj len nejaký). Jediná jeho nevýhoda je v tom, že časom  mení tvár a občas sa prilepí do nádobky, hlavne keď máte totálne odveci nádobku (ako ja), ktorá na to vôbec nie je vhodná. Ale tu ide skôr len o to, že si na to treba nájsť vhodnú nádobku.

kozmetika bez obalu recenzia




Tak tento produkt tiež čaká na svoju premiéru, používa sa najlepšie na unavené svaly po športe alebo jednoducho po nejako náročnom dni. Ide o produkt, ktorý sa pri dotyku s pokožkou topí, takže som naozaj zvedavá aký zážitok mi to prinesie :). Na stránke je takýchto masažitiek naozaj kopa, takže si tu vyberie každý čo sa mu zaráči :).


lush cosmetic



Šampóny v tvrdej forme sú asi to najznámejšie, čo sa vybaví pod pojmom bezobalová kozmetika. Viem, že niektoré baby sa sťažovali pri čisto prírodných tuhých šampónoch, že im to tak neumyje vlasy a že ani pocit po umytí, nie je to, čo majú pri klasických. Tu sa vám to nestane, pretože napríklad tento môj žltý šampuk vlasy umyje naozaj perfektne, dokonca pení, takže viem, kde všade ho mám. Pokiaľ máte mastný typ vlasov, nemusíte sa ho báť použiť, práve naopak, vlasy sa po ňom rýchlo nemastia. Má výraznú citrusovú vôňu, ktorá na vlasoch dlho vydrží. Ak máte suché vlasy, tiež si nájdete nejakého vhodného adepta, nakoľko šampúkov ma Lush naozaj dosť. Ak sa dáte na takúto cestu určite si zaobstarajte aj obal, ktorý je super na cesty a nebudete mať tak váš šampón pohodený kade-tade.

kozmetika bez obalu, zero waste kozmetika



Aký máte vzťah k bez obalovej kozmetike a vôbec povedzte mi, čo si o tom všetkom myslíte? Vidíte nejaké riešenie v tejto plastovej situácii alebo to vôbec neriešite? Budem veľmi vďačná za každý vás názor.

Tak sa mi majte zatiaľ krásne
vaša 
Lullu :)




Share:

8 komentárov

  1. Nemám ráda, když někdo odsuzuje zrovna myšlenku zero waste. Podle mě je to dobrý krok správným směrem. Plasty se tak úplně omezit nedají, ne najednou, chce to čas, ale když si budeme zeleninu dávat do vlastních pytlíčků, budeme používat zero waste kosmetiku a budeme se snažit nakupovat s rozmyslem, myslím, že to má budoucnost. Taková maličkost jako voda ve vlastní láhvi nebo kupovat alespoň zrecyklované produkty neuškodí. Moc hezký článek! To masážítko mám taky a miluju jeho vůni :)

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veľmi pekný inšpiratívny článok. :) V dnešnom svete je, myslím si, zero waste dosť výzva, ale určite sa to dá, len treba hľadať a skúmať.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Článek se mi moc líbí, povedl se ti a pěkně ses v něm rozepsala určitě se nad tímto článkem dá hodně zamyslet :).

    TheBlondieTale

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vím,že lush tyto výrobky nabízí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľa z takýchto "zero waste" produktov poznám najmä od značky Lush a musím povedať, že už aj ja sa oveľa viac zaujímam o takéto produkty a pozerám si rôzne alternatívy :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Naprosto souhlasím, vždyť pokud je tedy zero waste opravdu trendem, tak zlepšujeme život sami sobě. Lush mám ráda už jen proto, že bojuje proti testování:)

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig