nedeľa 18. marca 2018

Ako byť viac plastic-free

život bez plastu


Tento článok bude troška iný ako ostatné, rozmýšľala som nad ním už dlho a sama som skúšala dostupné možnosti byť niečo šetrnejšia k našej prírode.
Možno si poviete, že ja ako beauty bloger, som ten posledný človek, čo by o niečom takom mal hovoriť, ale pokiaľ sa budeme stále deliť len na tých eko a tých bežných spotrebiteľov, ďaleko nezájdeme, aspoň teda taký je môj názor. 
Aj napriek tomu, že rada nakupujem, nie je mi jedno, ako to na zemi vyzerá a nie je mi jedno, že máme dobu plastovú a nechcem sa na to len nečinne pozerať a nič s tým nerobiť. 
Stále je podľa mňa lepšie urobiť aspoň malý krok, ako sa na to všetko vykašľať, lebo "veď je to zbytočné" a ja nepatrím do kategórie, ktorá by sa všetkého vzdala. 

A tak som sa rozhodla, že vám tu dám dnes pár tipov, ktoré možno na prvý pohľad neurobia dieru do sveta, ale aj tak môžu veľa zlepšiť. 


Všade samé plasty
Pravdu povediac mi začína byť nevoľno z toho, že všade - ale doslova všade - máme plasty. Idete na nákup a takmer všetko je zabalené v plaste, ešte aj 4 paradajky sú zabalené v plaste! Načo preboha??? A aby toho nebolo málo, tak sú samozrejme lacnejšie ako tie, ktoré si môžete nazbierať napríklad do vlastného nesáčkového obalu!
Pri pečive máte sáčkové rukavice miesto klieštov....lebo je lepšie na deň minúť milión igelitových rukavíc, ako si nabrať pečivo priloženými kliešťami....
Dokonca banány, ktoré majú svoj vlastný hrubý obal (ak by ste mali strach o kvalitu prírodného obalu, len tie sa rozkladajú asi  5 mesiacov :) a ešte aj luxusne držia pokope, si niektorí dávajú do sáčku.... prečo???  
Zoberiete si nakrájaný syr dajú vám ho do sáčku... pričom by ho mohli dať do papierového obalu.
A milióny týchto sáčkov potom putujú kade-tade, do morí, do pôdy, do nejakého žalúdku a tak ďalej do vody a potom pekne do nás.


alternatíva za plastový sáčok


Ja viem, že tieto veci musia zmeniť hlavne veľké reťazce, ale keď nepríde podnet zdola, nič sa nikdy nezmení. Už len napríklad v reťazcoch Billa sa ročne spotrebuje vyše 540-tisíc roliek igelitových vrecúšok (čítaj tu).... a viete, kde to potom skončí.... 

A tak sa snažím povedať nie igelitovým vrecúškam!

A to tak, že: 1. Mám vlastné neplastové vrecúška. 
Ja som si zaobstarala prvé od Frusack, čo je česká firma. Ich vrecúška sú prateľné, veľmi ľahké (takže nepridávajú zbytočné gramy na váhe) a neskôr dokonca aj ekologicky rozložiteľné, nakoľko sú vyrobené z organických materiálov. 
Priznávam, nie je to úplná rozprávka nosiť si vlastné vrecúška, ale ten pocit, že neprinesiete domov ďalších 5 igelitových, je na nezaplatenie. 
Len ich malou nevýhodou je, že majú zbytočne dlhú šnúrku a dá sa stiahnuť len na jednej strane, čo je trocha nepraktické. Na čom by “vývojári" tohto produktu mohli v budúcnosti ešte popracovať, je veľkosť, pretože napríklad na väčšie množstvo pečiva alebo veľký chlieb je veľkosť nedostatočná. Napriek týmto menším nevýhodám jednoznačne prevyšujú klady tohto výrobku a je to zatiaľ jediná ekologicky odbúrateľná alternatíva plastových vreciek na trhu. Cena samozrejme tým pádom tiež nie je najnižšia, ale keď si pomyslíme na nevyčísliteľné škody a dopady plastov na životné prostredie, je to ako zadarmo...

Tento týždeň som bola prvý krát vo Fresh markete a tam som našla ešte vrecúška na chlieb (tie žlté na obrázku), dosť ma to potešilo, pretože som niečo väčšie naozaj potrebovala, okrem iného je cez ne vidno, takže nebudete mať žiaden problém pri platení, jeden stál 2,5e, čo je myslím celkom slušná cena. Opäť majú však aj nevýhodu, pretože nakoľko sú akoby sieťkové, pečivo sa do nich často zavadí, omnoho lepšie mi v tomto prídu frusacky (až na svoju menšiu veľkosť). 


Plastom sa však dá vyhnúť aj tak, že: 2. Nosím vlastnú platenú tašku na nákup

Myslela som si, že to je vec, ktorú využíva už viacero ľudí, ale dnes som čítala, že Slovensko spotrebuje 2-krát viac igelitových tašiek za rok, ako je priemer v Europe! (2017) (čítaj tu)

Ja plátenú tašku používam už nejaký ten rok na nákup potravín. Ale až neskôr mi žiaľ došlo, že len to nestačí - koľko krát si kúpim nejaké tričko alebo nejakú vec a automaticky mi to dajú do igelitovej tašky. Človek si to ani poriadne zo začiatku neuvedomuje až kým nepríde domov a zistí, že ma milión zbytočných igelitové tašiek! 
Takže mám vyhradenú jednu tašku už aj na nákupy oblečenia či kozmetiky a pri nákupe odmietam ich igelitové tašky. Samozrejme na to občas zabúdam ......no nevzdávam sa, chce to len cvik :).

nechceme dobu plastovú

3.  Fľaša na vodu v skle

To je ďalšia vec, ktorú používam už nejaký ten rôčik. Okrem toho, že šetrím životné prostredie, šetrím aj svoje zdravie, pretože z plastových fliaš sa do vody môžu uvoľňovať kadejaké nie veľmi zdravé látky. 
Inak mi je celkom smutno z toho, keď cestujem vlakom a tam podávajú každému vodu v plastovej fľaši, nechcem si ani len predstaviť koľko to musí byť plastu za jeden deň, mesiac, rok....

Nevravím, že podávať vodu je zlý nápad...otázka však znie, nedalo by sa to nejak inak? Ekologickejšie? Ako je možné, že v 21. storočí ešte nevieme (nechceme) vymyslieť niečo, čo by nezamorilo celú planétu?? Lebo biznis? Neviem, stále sa mi tieto myšlienky vracajú a nenechávajú ma úplne v pokoji...


4. Jedlo so sebou v skle alebo inej neplastovej nádobe

Nie vo všetkých reštauráciach je to možné, ale v niektorých vám dajú jedlo aj do vlastnej nádoby a ešte pri tom aj ušetríte pár centov. 
Okrem toho aj v chladničke je zdravšie skladovať jedlo v skle a nie v plaste, ikea má napríklad celkom fajn sklenené nádobky rôznych veľkostí na jedlo :). 



Ako šetriť plasty inak:
5. Trieďme odpad

Skúsme naozaj triediť odpad, vedeli ste, že Slovensko triedi len 14,9 percent komunálneho odpadu? Vlastne je úplne na chvoste krajín EU, čo je dosť smutné (čítaj tu). Ja viem, že nie všade je ľahké triediť odpad, vidím to už len keď prídem domov (mimo mesta), kde plasty, sklo či papier zbierajú raz do mesiaca - no a triediť odpad, keď polovica osadenstva zabudne na to, že akurát v jeden konkrétny deň je jediná príležitosť zbaviť sa plastu/skla/papiera nazhromaždeného za mesiac.... 
V mestách je to omnoho jednoduchšie, pretože neďaleko bloku sú hneď koše na rôzne materiály, no aj tak mnoho krát vidno, že väčšina ľudí si s tým veľkú námahu teda nedá a pohodlne si vyhodí všetko do spoločného kontajnera...
Takže nebuďme leniví a trieďme odpad!

ako byť plastic free


Z kozmetického súdka
Aj pri kozmetike sa dá byť trošku šetrnejší, ja som sa dala momentálne na odličovanie pratelnými tampónmi a ide to rovnako dobre ako s klasickými, len samozrejme vyžaduje si to trošku času naviac, keď to treba preprať, ale nie je to nič, čo by ma časovo zruinovalo. Ja si ich periem väčšinou ručne (pretože tak to zlezie lepšie, keď to urobím hneď), ale dá sa to dať aj do práčky. 

zero waste

Kozmetika bez obalu 
Ako beauty blogerka dostávam mnoho rôznej kozmetiky, ale je tu kozmetika, ktorá mi prirastá k srdcu pre svoju filozofiu a preto, že sa snaží raziť troška inú cestu. A to je napríklad Lush, myslím si, že takýmto smerom by sa mohli uberať aj iné firmy. 
A prečo? Pretože Lush hľadá spôsoby ako sa dá spojiť ekológia s modernou dobou. Vyrába kozmetiku, ktorá je napríklad bez obalu a už keď obal musí byť, tak sa ho snaží dávať tak, aby bol reciklovateľný (Ak už obal musí byť, tak je z bio rozložiteľnej celulózy alebo recyklovaného  papiera. Ak si niečo objednáte z ich eshopu, príde vám to uložené vo Flo-Pak(u), čo sú vlastne ľahké zelené granuly z kukuričného škrobu, ktoré vyzerajú ako chrumky :). 
Lush toho robí ešte omnoho viac, napríklad mňa najviac zaujalo, že sa zo svojej kozmetiky snaží eliminovať palmový olej, ktorý inak robí životnému prostrediu veľkú šarapatu, ale to by bolo azda na celý jeden článok.

Pre nežnejšie pohlavie

Dokonca aj naša hm...perióda sa dá preživáť ekologickejšie a omnoho pohodlnejšie, veľmi to tu rozpisovať nebudem, pretože viem, že pre niekoho je to dosť divné, ale ja som prešla na kalištek. Zatiaľ som síce ešte stále v štádiu skúšania, ale myslím, že sa k predošlej metóde už nevrátim, pretože toto mi príde 100-krát pohodlnejšie a v konečnom efekte aj ekologickejšie. 

frusack vrecúška


Ako sa na "plastic life"
pozeráte vy? Snažíte sa robiť aspoň niečo, aby sa to zlepšilo, alebo vás to necháva chladnými?
A ak áno, prezraďte čo :).


Majte sa mi zatiaľ pekne
vaša
Lulu :)





Share:

22 komentárov

  1. Musím uznat , že množství plastů nashromážděné za jeden týden je hrozné, snažíme se také trochu přispět , nekupujeme vodu v plastu, používám plátěnou tašku, pečivo dávám do papírového pytlíku, používám menstruační kalíšek a nemohu si ho vynachválit , třídíme, není toho mnoho, ale pohodlnost je prostě někdy silnější.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jsem moc ráda, že si tento článek napsala. Já se snažím plastový odpad také redukovat, ale je to prostě šílené, jdeš do obchodu a všude všechno v plastu. Je tedy pravda, že nakupuji na rohlik.cz, kde vše balí do papíru, včetně finálního nákupu, ale třeba mražené věci, jako maso a zeleninu mi přeci jen musí dát do sáčku, aby finální papírové tašky neprosákly. I tak to hodně šetří. Stejně tak třídíme odpad a když už jdu někam něco koupit, naházím to většinou do batohu. Když jdu na kávu, snažím se, brát si jí do svého termohrnku a když jdu na oběd, prostě to sním tam. Nebo si ho vařím doma a to mám jen tu jednu plastovou krabičku, kterou používám stále dokola. Pití si též dělám do své láhve. Málokdy si koupím něco ve flašce. Moc mě zaujaly ty odličovací tampónky. O kalíšku už jsem slyšela, ale zatím se k němu nějak nemůžu přinutit :D

    TheWayByA

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super článok :) v tejto téme mám značné medzery :D a neviem prečo ma po prečítaní nadpisu hneď najprv napadli umelé kozy :/:D

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tento článok mám v pláne spraviť už nejaký ten mesiac, ale stále som sa nedokopala.

    Tie sáčky frusack ma veľmi zaujali, popozerám sa po nich :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Paradoxem je, že když se někdo snaží pro přírodu něco udělat, tak tu snahu někdo později zničí. Nejvíc mě rozčiluje, že v obchodních centrech nebo na letišti, uklízečky jdou a smíchají všechen tříděný odpad do jednoho... škoda, že si všichni neuvědomují, jak moc by přírodě pomohli už jen jednoduchým tříděním odpadu.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Výborné tipy, ďakujem pekne za ne, pretože aj ja sa v poslednej dobe zamýšľam nad takýmito vecami, že používame obrovské množstvo plastu a dosť mi to začína vadiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľmi pekný článok! Už dlhšie mám zálusk na sklenenú fľašku od značky EQUA, tampóniky a aj vrecúška na potraviny som už videla a je to podľa mňa skvelý nápad :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Kéž by to tak vidělo víc lidí, udivuje mě, že je pořád i spoustu těch co nevytřídí ani sklo :-( Je to dost smutné

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Za mňa palec hore za tento článok - tiež si už dlho podobný formulujem, ale žiaľ, necvičím sa tak dobre ako ty. Keď si len spomeniem na koľko "tašiek za 20 centov" som tento týždeň prikývla =( ... lebo pri striedaní kabeliek si vždy zabudnem prehodiť aj tašku na nákup...a pritom ich mám doma milión - plátená, z eko materiálu, minimalistická skladacia.=( Na druhej strane aspoň niekedy ma osvieti - napr. keď si idem do automatu po kávu, tak si beriem vlastný hrnček a nastavím si kávu bez kelímku. A vodu vo fľaši kupujem raz za uhorský rok - používam svoju fľašu, ktorú si plním resp. v práci pijem opäť len z hrnčeka. A doma kupujeme Budišku balenú v skle a je to super.
    Inak ja si vždy spomeniem na Poľsko a obyčajný supermarket, kde mali napr. cereálie vo veľkej nádobe, rovnako aj cestoviny a sama si si ich mohla nabrať do vlastnej nádoby!!! Aj mrazené pirohy tak predávali... veľké mraziarenské boxy plné pirohov, ktoré sisi mohla lopatkou nabrať. Ako... cesty sú, len všetko je to o zvyku.
    A páčia sa mi tie vrecká, ktoré spomínaš - tiež si také zaobstarám.=)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Hello I am michael, SEO Expert in complete my assignment services. There is one information, it is very useful to you or biggeners. Are your looking for someone to write your assignment, here are expert assignment helpers of Assignment help are well efficient and capable of creating unique assignments for college or university students all across the globe.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Hi, this is a nice blog thanks for sharing the Informative blog. myassignmenthelp.com provide the Chemistry Homework Help for a assist to student queries. Our writers conduct thorough research to provide you with a flawless Chemistry Homework Help. My Assignment help brings Geometry Homework Solver .Writing an elaborate Geometry Homework Solver cost is anything but easy and most students lack the tenacity to work on the details accurately. If you get the more details Please visit the site through Link.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig