streda 23. novembra 2016

Ako si pripraviť chutnú kávu aj bez kávovaru

coffein káva

Ráno a káva, viete si tieto veci predstaviť jednu bez druhej? Ja teda nie! Každé ráno u mňa začína šálkou kávy s nejakou dobrou sladkou buchtičkou (niekedy ju vymením aj za poriadne slané raňajky). V podstate som človek, ktorý má rána celkom rád, avšak musia mať svoj pokoj a zaužívanú rutinu, ktorá sa jednoducho neobíde bez kávy.
Zvykla som piť kávu instantnú a ako by povedali kávoví labužníci "skazenú" mliekom, avšak poslednú dobu som kúpené mlieko vyradila (pre možné hormóny v ňom obsiahnuté) a pijem už len mlieko od našej kravičky- čo je bohužiaľ raz za mesiac, keď som doma. Takže jediné, čím ju kazím teraz, je sušené sójové mlieko.
Do káv sa pravdupovediac až tak nevyznám, nevlastním ani kávovar (hoci raz by som určite chcela), avšak mám ju rada a deň bez nej si neviem úplne predstaviť. Preto som neváhala, keď mi prišla ponuka na vyskúšanie pravej zrnkovej kávy, veď predsa posuniem "kávovanie" o triedu vyššie :). Ale počkať, nehovorila som náhodou, že nevlastním kávovar? Hovorila, tak ako si ju chcem pripravovať bez toho, aby som dala stovky eur na kávovar?? No j ednoducho :), len čítajte ďalej.


french kávovar, kava jednoducho

Budeme na to potrebovať predsa len nejaké tie vecičky, ale verte mi, nezruinuje vás to. V prvom rade je to mlynček. Ja som u tety jeden ručný - mechanický dokonca našla, ale poviem vám, neviem či je to tým, že je ručný, alebo tým, že to už je taká starožitnosť, no je to s ním dosť náročné a radšej by som si zohnala elektrický. V podstate si môžete dať kávu aj niekde zomlieť,  avšak potom vraj stráca na kvalite, pretože by sa mala mlieť stále tesne pred vypitím- no je to na vás. A možno doma mlynček vlastníte a ani o tom neviete, mne sestra oznámila, keď som bola z domu asi tak 500 kilometrov, že máme elektrický doma... :O No čo, aspoň som sa vrátila v čase, keď som pol hodiny ručne mlela asi 10 zrniek kávy....
Ďalšiu vec, ktorú k tejto káve potrebujete, je niečo, v čom si ju urobíte. Ja som zvolila momentálne tú najlacnejšiu alternatívu a z Ikey som si zakúpila tzv. french press. Stál 5 eur a môžem ho využiť aj na prípravu sypaného čaju. A hlavne, je to s ním oproti iným kavovarom strašne jednoduché.  Kávu si nasypete na spodok nádoby, zalejete vriacou vodou, chvíľku necháte lúhovať a potom prejdete sitkom (čiže stisnete tu páčku na vrchu)  cez celú kávu. Takto prefiltrovanú ju môžete podávať. Ak nemáte po ruke Ikeu, nezúfajte, french press nájdete v hocijakom väčšom obchodnom reťazci. 



A o akej káve dnes bude reč? O takej, ktorá je pražená priamo na Slovensku a má názov Coffein. Táto značka začala svoj predaj v roku 2011, spočiatku predávali kávy od rôznych veľkých predajcov, avšak prišli na to, že títo o pražení týchto káv veľa nevedia - aký je pomer arabicy a robusty, kedy bola káva pražená a mnoho ďalších dôležitých informácií. To ich pohnalo k tomu, že začnú pražiť kávu priamo na Slovensku a budú ju tak mať plne pod kontrolou. To sa im aj podarilo a v roku 2015 otvorili svoju vlastnú pražiareň v Šahách (viac o histórii tu).

Kávu coffein nájdete na eshope, ale taktiež v kamennej predajni v Nitre a Bratislave. Čo sa týka e-shopu, má veľmi pekne urobený dizajn a priam vás to láka niečo si objednať. Nájdete tam všetko potrebné na výrobu kávy a hlavne obrovské množstvo rôznych druhov káv.




Vybrať som si mohla dva druhy káv a ďalšie dva mi vybral výrobca podľa špecifík, ktoré som zadala, tak sa na ne teda poďme pozrieť :).

Ako prvú vám predstavím GUATEMALA HUEHUETENANGO
Táto káva by mala mať sladkú vôňu za karamelom, čo myslím aj celkom má. V chuti má vystupovať tmavá čokoláda a keď sa nad tým zamyslím ,ma takú zvláštnu chuť, akoby trošku po čokoláde. Suma sumárom mi veľmi chutí, je taká jemne horká.



ETHIOPIA YIRGACHEFFE

Táto káva je bezkofeinová a vyberala som si ju náročky, pretože som myslela na svojho ocina, ktorý by si myslím aj celkom pochutnal na dobrej káve, avšak kofein mu nerobí dobre na srdce (ešte som mu ju však nestihla pripraviť) . Túto kávu si môžu dopriať aj budúce mamičky, alebo jednoducho ľudia, ktorým kofein z nejakých príčin nerobí dobre. Má troška menej výraznú arómu, ale chutí viac menej rovnako dobre a hlavne je to výborná alternatíva klasickej kofeínovej  kávy :).

ručný mlynček na kávu po babke


NICARAGUA JINOTEGA

V aróme kávy má byť cítiť pomaranče a kvety, jej chuť má byť veľmi sladká. Tak ako v aróme, aj v chuti by malo byť cítiť pomaranče a horkú čokoládu.
Či cítiť práve pomaranč neviem s istotou povedať, no určite má veľmi príjemnú arómu. Káva podobne ako guatemala nie je extrémne horká, čo mi dosť vyhovuje. V podstate tieto dve kávy mi chutia asi najviac.

káva bez kávovaru


COSTA RICA TARRAZU HERMOSA

Táto káva by mala byť jednou z najlepších na svete, pretože sa pestuje na vulkanickej pôde, ktorá je bohatá na minerály a tak by mala dodávať káve ucelenú chuť.



Ako som už spomínala, nie som kávový špecialista, no pitie takejto kávy ma jednoducho niečo do seba. Príprava je o niečo dlhšia (s ručným mlynčekom až veľmi dlhá), ale spája v sebe celkom príjemný rituál. A tá vôňa čerstvo namletej a vlastne aj ešte nenamletej kávy je uuuužasná, mohla by som to voňať aj pol dňa. Ak by vám nejaká chuť nesadla, tento e -shop má na výber také množstvo ďalších káv, že si určite budete vedieť vybrať. A že vám treba kávovar? Netreba, skúste to ako ja s french pressom :).
Poznáte túto značku? A ako vlastne kávičkujete??




Share:

24 komentárov

  1. My máme doma ja kávovar, aj džezvu a dve plechovky skutočne jemnej tureckej kávy, aj koťogo a najnovšie aj french press, hoci ten som ešte neskúšala.=D Akurát ten mlynček nám chýba a musím naozaj povedať, že je to základ. My kupujeme v špecializovanom obchode zrnkovú kávu, ktorú si v predajni necháme pomlieť...a je to naozaj chuťový rozdiel piť ju ešte v ten deň. alebo si dať šálku týždeň pomletej kávy.=D
    Ale teda ak som to správne pochopila, ty si kávu mlela v klasikom mlynčeku alebo si to dala niekde pomlieť? Lebo ja som minule poprosila jednu slečnu v obchode nech mi zomelie aj inú kávu, ktorú sme dostali ako dar... ale odmietla, že nemôžu. Tak či nemáš typ.=)
    Ale teda perfektná ponuka. Ja som kávový maniak, takže takéto testovanie by neuveriteľne potešilo.=D Nuž, skúsim pozrieť ako je to s tým pražením u nás na Slovensku, objednám a možno nájdem novú obľúbenú značku.=D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wau máte naozaj široký výber :), ja som si mlela kávu v klasickom mlynčeku. Ale viem, že jeden čas kávu mleli v Kauflande a niekedy to zvyknú robiť aj v takých iných väčších obchodných reťazcoch, tak skús to tam :)

      Odstrániť
  2. Great post Dear:)
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja si tiež ráno neviem predstaviť bez kávy a k tomu väčšinou sladké raňajky :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taktiež :D ale občas to striedam s Kratomom, je to zaujímavá alternatíva
      https://kratom.potmehood.sk/

      Odstrániť
  4. since I didn't understand the post, lovely pictures my dear :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mňam, hneď som dostala chuť na poriadnu kávu! :) hoci by som ju piť nemala, lebo moje srdiečko to veľmi neoceňuje, raz by som predsa len rada zhrešila ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to by si potom mala vyskúšať ETHIOPIA YIRGACHEFFE, tá je bez kofeinu :)

      Odstrániť
  6. Super článok! :) Ja mám kávu veľmi rada, ale tak isto nepatrím k nejakým veľkým znalcom a odborníkom. Kedysi som ju pila s mliekom a cukrom, potom len s mliekom a teraz ju pijem čistú :) Pravda je, že ráno si absolútne nestíham robiť kávu v kávovare (máme koťogo a Dolce gusto), a preto som odkázanú na tú rozpustnú alebo zalievanú :/ ale ak mám čas, tak si ju robím z koťoga :)
    World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, ja som zvedavá kedy sa dopracujem k tomu, že ju budem tiež piť čistú....zatiaľ to, ale ružovo nevidím :D

      Odstrániť
  7. Cool post! I love coffee!
    Have a nice day!
    www.recklessdiary.ru

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Excellent post (as always)!Thank you very much :) xx

    OdpovedaťOdstrániť
  9. love coffee, a good photo
    http://www.mosaictrends.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  10. OMG looks amazing!

    https://cheremimi.blogspot.com.es/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Mi máme doma kavovar už možno aj 7 rokov a poviem ti že až vtedy som sa naučila pit kavu pred tým som ju vobec nepila, on si hned kavu zomelie a je uplne cerstva, proste najlepšie čo môže byť. Taky ten mlynček starodavny nájdem aj u nás ale to by bolo na dlho:-D tak šup šup treba aj ocinovi taku dobrotu bez kefinu urobiť:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No páni, takový přehled! Vypadá to suprově. Já jsem kávu pila jenom krátce, pak jsem zase přestala, protože mi přišlo, že si na ni nějak navykávám a to mi příliš nesvědčilo... nicméně čas od času si dám, to ano. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Krasne fotky! Kávu se teď učím v jedné kavárně vařit pravé protože j mam tak rada.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jaj kávu milujem. Len ju pijem až na obed keď dieťa zaspí. Tak si ju uzijem najviac. S knihou a vylozenymi nohami. Bez toho aby mi dieťa do nej strkalo ruky a grafitovalo po stenách. Odkedy som si kúpila kotyogo tak si užívam aj chutnejsiu a nie tu instantnu. Tiež musí byť zafarbena do biela ale používám pohanku alebo ovsene mlieko. A trochu medu. Viem že kazim chuť kávy ale bez toho si ju nevychutnam.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. great design *.* and very interesting post :)
    have a lovely day!
    stylowana100latka.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  16. French press je skvelá vec, aj,z,lacnejších káv vyťaží čo sa dá :-)...tiež vlastním. Ja ráno ani nezačnem rozprávať, kým nemám svoju dávku;D..ale záleží mi na kvalite kávy, zjednodušene však ráno preferujem silnú horkú chuť bez mlieka a poobede orieškove podtóny :-) :-)..a vlastním starožitny mlynček, 100ročný, čo stále vonia po káve :-) :-). Mienim v ňom raz znova mlieť zrnká, oprášiť jeho "slávu":-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Povedený článek! Já si doma připravuji kávu z moka konvice jedině. Přijde mi, že ta chuť je nenahraditelná! A co se týče kávy samotné, většinou si vozím z dovolené. Prozatím mám jako top favorita cibetkovou kávu z Vietnamu! Ta vůně a chuť je jedinečná! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig