pondelok 24. septembra 2018

Porovnávam prírodné dezodoranty

porovnávam prírodné dezodoranty

Tento článok som sa chystala napísať veľmi dlho, mala som ho v hlave dva roky a postupne som si zväčšovala zbierku vyskúšaných dezodorantov a hľadala ten pravý, ktorý by konečne splnil všetky moje očakávania. Hlavne jeho základnú funkciu, čo bol pri týchto prírodných nehliníkových verziách celkom problém. Ja sa potím veľa, teda nie len veľa, ale extrémne, najhoršie sú na tom síce ruky, ale ani to ostatné veľmi nezaostáva. Z klasických antiperspirantov som začala používať  “hard" 48-hodinové Rexony, ibaže nánosy bieleho povlaku v paži, občasné podráždenie, neustále svrbenie a hlavne vedomie rizika, ktoré môžu takéto antiperspiranty prinášať ma doviedlo k presvedčeniu, že to musí ísť predsa aj nejak inak.

Najhoršie na tom bolo, že niektoré antiperspiranty mi ani nepomáhali alebo spojenie ich vône so mnou nešlo dokopy. Okrem toho som sa potila a aj sa potím stále, ale na to som si už nejak zvykla. Dokonca si myslím, že s tým dá v pohode žiť, :D ale to by bolo skôr na ďalší článok.

Nebudem dnes veľmi vysvetľovať prečo je dobré vyhýbať sa klasickým antiperspirantom, myslím, že je toho aj tak plný internet. V skratke to nie je zdravé, pretože tieto produkty obsahujú veľa zložiek, ktoré môžu narúšať okrem iného aj hormonálny systém alebo spôsobovať rakovinu prsníka. Nie je to úplne vedecky potvrdené, ale jedno je isté, do krvi sa nám tieto látky môžu dostať celkom jednoducho, lebo sú to dosť citlivé a často holené partie. Ja som sa už dávno rozhodla obrátiť svoju pozornosť viac na prírodné produkty.  Niekedy je to otravné a nie tak účinne, ale je to istotne zdravšie a radšej nebudem pokúšať osud.....

Lenže, vybrať si dobrý prírodný dezodorant, je ako hľadať svätý grál. Každý o ňom niekedy niekde počul, ale nikto ho nikdy neobjavil..... Jednoducho je to neporovnateľné s klasickými a pri hľadaní som občas trpela ako pes.... Okrem toho, ktorý normálny človek, by skúšal toľko dezodorantov pokiaľ nájde ten pravý?  Hlavne ak sa ich cena pohybuje okolo 7 eur a často aj vyššie?
Našťastie keď ma niečo chytí, tak ma to zvykne držať poriadne. Tak som sa do toho dala a tu je výsledok môjho viac ako dvojročného hľadania a zbierania :).



prirodne dozodoranty porovnanie
Pridať popis

To najslabšie

O značke Schmidts som počula samé pekné reči, ale asi to bolo od ľudí, ktorý sa v živote nespotili. Oba tieto dezodoranty boli pre mňa totálny prepadák, ak som v nich vydržala byť v pohode 2 hodiny, mohla som im zatlieskať. Rol-on verzia má síce príjemnú kĺzavú konzistenciu, ale tá vôňa je taká zvláštna. Je mi trocha nepríjemná keď nie som spotená a nie to ešte keď som....
Bergamot+lime má vôňu omnoho príjemnejšiu, (takú silno mätovú) ale účinok malý a v podstate ani dávkovanie nie je veľmi príjemné, takže za mňa určite nie.
Pri týchto som urobila lepšie, keď som si ich vôbec nedala a bola som bez dezodorantu.....

Ďalšie dva sú od Bio-rythme, je zaujímave, ako vôňa dokáže ovplyvniť účinok. Ružová záhrada je pre mňa veľmi slabá, síce pekne vonia, avšak len pokiaľ sa nezačnem potiť. To isté platí aj pre Levanduľové pole, vôňa síce pekná, ale účinok malý. Vydrží tak tri hodinky (pokiaľ sa veľmi nespotím skôr) a potom mi nepomôže ani ďalšia aplikácia... Je mi to aj celkom ľúto, pretože sa mi páčia tie ich malé verzie.... Ďalšia ich nevýhoda je to, že zanechávajú mastné a výrazne škvrny na oblečení, ktoré idú ťažko dole.

ponio dezodorant recenzia

Stredná výdrž s výhradami

Ach Ponio. Tak úžasný obal, ekologický super vymyslený, pekná levanduľovo-mätová vóňa, len keby nezanechával tak strašné škvrny na oblečení :(. Na bielom, ružovom, modrom....hocijakom svetlom... Neviem čo doňho pridávajú, ale veľmi to farbí a nie veľmi to ide dole (skoro vôbec). Okrem toho, tá vydrž je tak na 3-4 hodinky, potom ho treba aplikovať znova. Ďalšia jeho nevýhoda, je ťažšia aplikácia, je v ňom asi dosť veľa sódy a časom aj trochu dráždi pokožku. Takže u mňa stojí zabudnutý na poličke.

Verzia Pačuli, mäta, rozmarín od Bio rythme má celkom slušnú vydrž, okolo 5-6 hodín (niekedy aj viac), potom ju treba aplikovať znova. Dokázala by som si ju aj obľúbiť, lenže robí opäť veľké mastné škvrny na oblečení a vôňa je skôr taká mužská (asi preto je aj silnejší).  Lenže škvrny na oblečení sú neodpustiteľné, hlavne ak nejdu skoro vôbec dole....

Salt of the Earth je čistý prírodný kamenec o ktorom sa vedú spory, či to tiež predsa len nie je hliník. Teda aj je, ale nemá natoľko malé častice, ktoré by prenikali do krvi. A je vo svojej čistej forme, nie je vytváraný chemicky ako klasické aluminium použité v antiperspirantoch.
Na jeho účinok mám taký neistý názor, niekedy s ním vydržím v pohode aj celý deň a niekedy nie. Niekedy za to môže aj aplikácia, pretože ho treba najprv navlhčiť a až tak aplikovať a je občas náročné rozpoznať či ho mám alebo nie.
Pre niekoho môže byť výhoda, že nemá žiadnu vôňu a teda sa nebude biť s parfémom. Ja však chcem do budúcna vyskúšať práve jeho voňavú a tekutú verziu. Možno to bude potom o niečo lepšie :).


navia prirodny dezodorant recenzia

Svitá na lepšie časy:

Biopha nature bežne predávajú v dm-drogérii, ide o roll on tekutý dezodorant. Na výber má viacero vôni a ja som si z nich vybrala asi tu najmenej pôvabnú. Čo ma k tomu viedlo netuším, nejak tak to vyšlo. Dá sa to zniesť ale, boli tam aj krajšie. Jeho účinky sú také stredné až premenlivé, niekedy s ním vydržím pol dňa v pohode a inokedy sa zaprisahávam, že si ho už nikdy nedám. Neviem či to je aplikáciou, alebo len jednoducho tým, že na ťažšie dni proste nestačí. Jedno je však isté, ak by som si vybrala inú vôňu, bola by som s ním asi spokojnejšia. Má však veľké plus, že pokožku nedráždi a pokiaľ nezaschne, tak je aplikácia celkom fajn. Len po ňom mám na chvíľku taký mokrý pocit, ale ten sa potom stratí.

Púdrový deodorant od Lush robí taktiež veľmi dobrú službu, dokonca sa mi pri ňom zdalo, že som sa aj potila menej. Vonia tak tymianovo-púdrovo a jeho výhodou je to, že balenie vydrží neskutočne dlho. Lenže aplikácia je strašná, treba sa pripraviť na to, že bude všade a tiež zanecháva výraznejšie žlté škvrny na bielom oblečení. Dá sa však dobre použiť na nohy alebo do topánok.


caltha dezodorant recenzia


Výťazi

Ranná rosa od Navia bol prvý prírodný dezodorant s ktorým som bola konečne spokojná. Má peknú a poriadne intenzívnu sladko-korenistú vôňu, kĺže a tým pádom sa veľmi ľahko nanáša. V podstate som s ním vydržala v pohode celý deň, bavíme sa však stále len o ódere, pretože potenie ani jeden z týchto produktov zadržiavať nemá. Potenie je zdravé a jednoducho sa to dostať von musí, takže toto mi neprekáža. Jediné čo ma na tomto deodorante mrzí je jeho rýchla spotreba :(. Za dva-tri mesiace, sa už nedal použiť, hoci vo vnútri ešte nejaké zbytky boli. 


Tento dezodorant u mňa už skončil svoju púť, minula som ho do poslednej kvapky a bola som s ním spokojná. Vydržala som s ním okolo 6-7 hodín niekedy aj viac úplne v pohode. Vôňu mal naozaj sladkú a veľmi príjemnú. Opäť ide o tekutý dezodorant, takže si treba zvyknúť na chvíľkový vlhký pocit po nanesení. Obsahuje aj prírodný kamenec a tým trošku (naozaj trošičku) pomáha aj redukovať potenie. Ku jeho koncu sa mi však stávalo, že telo si naňho akoby zvyklo a nemal až také účinky...čo ma trocha sklamalo. Možno to bolo aj tým, že niektoré látky z neho vyprchali... ktohovie.

Aromaco Lush je môj momentálny víťaž a používam ho takmer neustále. Vôňa nemusí sadnúť úplne každému a aj ja som si naňu musela zvyknúť. Je intenzívna a taká trochu mužská, korenistá, no zvláštna (to opisovanie vôni je u mňa niečo prestrašné :D, ale verím, že mi aspoň trochu rozumiete...). 
Prišiel mi z neho celkom veľký kus a aby nevyschol, rozrezala som ho napoly, plus som si urobila ešte mini cestovnú verziu do kabelky. Držím ho v tube od Lush na šampúch a moju travel verziu v malinkatej tube na vzorky od Lush :D. Nebudem klamať, že si moje sympatie nezískal aj tým, že je bez obalu.... ale, aj jeho výdrž je naozaj dobrá. Dokonca trošku potenie aj redukuje, kvôli Vilínu virginskemu a harmančekovému octu. Samozrejme nie ako nejaký antiperspirant, také výsledky sa tu jednoducho nedajú čakať... 

Niekedy s ním vydržím v pohode celý deň, niekedy ho musím aplikovať opäť. Avšak spolu s Naviou patria tieto dva medzi to najsilnejšie, čo som našla z prírodnejších alternatív. Z Aromacom som prežila aj leto, túry a zvládla som to väčšinou bez toho, aby som stresovala, či náhodou “nevoniam" nejak nevábne :O.  
Čo sa týka škvŕn na oblečení, aj tento nejaké zanecháva, ale dajú sa vyprať a nie sú až tak výrazne ako pri Ponio alebo Bio- rythme. A hlavne nemusím hneď prať oblečenie po jednom dni nosenia, ako sa mi to stávalo, pri tých predchádzajúcich (a nebolo to len pre škvrny, ale preto, že sa to jednoducho už obliecť nedalo ...). 


prirodne dezodoranty recenzia


Používať prírodné alternatívy pri dezodorantoch je občas ako za trest, hlavne ak človek hľadá to, čo mu naozaj sadne a funguje. Pri niektorých jednoducho človek voňal lepšie bez dezodorantu ako s.... no bola to ťažká cesta :O. Nikdy sa to nebude úplne rovnať antiperspirantom, ale ja si radšej volím túto cestu. Sú však dni, keď potrebujem alebo nemôžem (alebo nechcem) riešiť či naozaj bude alebo nebude môj dezodorant isto fungovať, tak sa obrátim na klasiku. Ale týchto dní je minimum a odkedy používam tieto, tak mi viac fungujú aj tie neprírodné, pretože aj pri nich sa mi už niekedy stávalo, že výdrž nič moc a ak bola, mala som zničené oblečenie....

Ako ste na tom vy s prírodnými dezodorantami? Tiež inak bojujete so žltými škvrnami na bielom oblečení? Ak áno, prezraďte ako :)

Majte sa mi zatiaľ krásne
vaša Lulu :)
Share:

7 komentárov

  1. Já jsem ještě přírodní deodoranty nezkoušela, ale rozhodně je tohle skvělý článek a je super, že se dozvím olik věcí o nich, třeba si nějaký časem koupím ... holt jsem furt zvyklá na ty ve spreji :)
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Článkom si sa mi úplne trafila do témy, ktorú momentálne riešim. Skúšam Weledu deo-roll on a tiež mám Naviu Ranná Rosa. Zatiaľ u mňa vyhráva Weleda citrus. No stopy na oblečení, teda žlté škvrny na bielom oblečení zanecháva aj tá. Zatiaľ sa mi to podarilo vždy vyprať resp. pred praním na to nastriekam svoj super lacný sprej z DMky. Tuším ich produkt, aplikujem a hodím do práčky. Takto mi zmizli všetky žlté fľaky od potu. Trochu ma to však mrzí, moja Nivea Pure and Natural bez hliníkových solí tento efekt nemala.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já mám zkušenosti s dvěma přírodními deodoranty. První je ten Ponio a pak Jason :-) oba byly fajn. Ale z praktického hlediska se stejně vždy vracím ke klasickým :-(

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já používám hlavně ty klasické. Ráda bych někdy i něco přírodního, ale úplně se tím nezabívám takže by mě to ve finále asi přišlo stejné.. kdoví :)

    MagicBeautyLife

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Super zhrnutie a pekné fotky. ;) Ja som prírodné dezodoranty neskúšala a celkom ma to láka, no na druhej strane mám pocit, že by som tak akosi nevedela nájsť pre seba to pravé orechové, lebo mám dosť vysoké požiadavky v tejto oblasti. :/

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Akurát pred nedávnom aj mne medzi myšlienkami prebehlo, že by bolo fájn vyskúšať aj nejaké prírodné antiperspiranty či dezodoranty. No obávam sa toho, či by mi vyhovovali tak, ako tie "obyčajné", keď už som zvyknutá na ich efekt :)

    FRENCHSTYLE

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig