nedeľa 5. novembra 2017

Je Olympus PEN ideálny fotoaparát pre blogerky?

olympus pen pl8 recenzia

Po Olympuse som pokukovala strašne dlho a priala som si, aby si ku mne našiel cestu. A niekedy sa sny naozaj plnia a Olympus Pen-PL8 pristál v obrovskej krabici v mojej obývačke :). 
Asi vám nemusím vysvetľovať, že z jeho dizajnu som bola paf hneď v prvej sekunde :). No krása je síce fajn, ale dôležité je vedieť, či aj stojí za to, lebo len pozerať sa naň človek asi teda nebude.  
A keďže sa ma veľa ľudí už na Olympus pýtalo, rozhodla som sa, že vám na tohto krásavca urobím konečne recenziu :). 


aky je olympus pen

Olympus používam už skoro pol roka, takže si myslím, že naňho môžem mať konečne objektívny názor. 
Poviem vám, začiatky boli celkom náročné, pretože som bola zvyknutá na zrkadlovku a zrazu to bolo dosť iné. Nevedela som na akom móde fotiť, kde čo je, či ako urobím to, čo chcem. Samozrejme niečo som intuitívne našla, ale nebolo to úplne ono.

Keď som sa však naučila pár základných ťahov, fotenie už bola hračka. 
Olympus je v podstate dosť intuitívny a na dobré fotky mi postačí jeden mód (ja fotím najviac v M), kde si pridávam svetlo a mením clonu. 

Keď máte dobrý objektív, viete vyčariť fotky ako zo zrkadlovky s pekným blurry-zahmleným pozadím. Ja používam 45mm objektív, ktorý je naozaj perfektný, fotím s ním nielen outfity ale aj produkty. Pri tomto objektíve je ale potrebná väčšia vzdialenosť, pretože ide o pevný objektív, čo znamená, že sa nedá priblížiť alebo oddialiť a s tým treba pri fotení počítať. Mám aj základný objektív, no ten využívam minimálne.

Za najväčšie pozitíva považujem: 

1. DIZAJN 
Je jednoducho neodolateľný.

2. VÝKLAPNÁ OBRAZOVKA
 Toto je naozaj veľká pomoc, keď si chcem urobiť fotku líčenia alebo selfie, alebo fotím z nejakého zlého uhla, kde by sa mi na obrazovku pozeralo dosť ťažko.

3. WIFI a jej PREPOJENIE S MOBILOM
 No a tu sa trošku zastavím, pretože toto je úplne super. Fotoaparát si jednoducho cez wifi prepojím s mobilom a tak si môžem jedným klikom stiahnuť fotky do mobilu a pridať na facebook, alebo instagram, alebo kde len chcem. Ušetrilo mi to tooooooľko času.
 Ďalšou super vecičkou je prepojenie foťáku s mobilom tak, že vidím objekt (teda seba) v mobile a tu si už nastavujem hlavné funkcie a fotím. Je to perfektné, keď ma nemá kto odfotiť, s drahým sme to už párkrát využili a vytešovali sme sa z toho, že nám nevidno len hlavy, ako pri selfie móde :D. 

4. PEKNÉ a PROFESIONÁLNE FOTKY
No a to najdôležitejšie je, že Olympus robí naozaj pekné a kvalitné fotky, ktoré môžu pokojne konkurovať základným radám zrkadloviek. 

FOTO S OLYMPUSOM:

olympus pen, ideal pre blogerky?



Negatíva fotoaparátu: 

1. VÝKLOPNÁ OBRAZOVKA NADOL!
Bože Olympus, prečo obrazovku nadol??? Toto vidím ako najväčšie negatívum fotoaparátu, pretože to, že sa vidíte je perfektná vec, ale akonáhle som chcela položiť fotoaparát na statív a vidieť sa, došla som! Pretože buď sa obrazovka kvôli statívu sklopiť nedá alebo aj keď ju nejak sklopím (na staršom statíve), jednoducho sa nevidím, nakoľko sú tam nôžky statívu. Pevne verím, že pri nových modeloch sa bude dať obrazovka sklápať buď nahor, alebo do boku, lebo toto je neskutočná škoda.

2. VÁHA FOTOAPARÁTU
Olympus je oproti zrkadlovkám relatívne skladnejší, ale jeho váha je celkom vysoká. Pri fotení to necítiť, avšak keď ho mám na ramene dlhšie, to už cítim celkom dosť. 

3. OBČASNÝ ŽLTÝ NÁDYCH FOTIEK
Pri zhoršených svetelných podmienkach idú fotky do žlta. Týka sa to najmä fotenia v interiéroch pri umelom osvetlení. Je možné, že to neviem úplne dobre nastaviť, ale už som to pár krát skúšala a lepšieho výsledku som sa nedočkala. (Nepoužívam však blesk)

fotoaparát pre blogerky


Takto vyzerá fotenie cez mobil v akcii, zjavne sa práve snažím nastaviť svetlo :D. 

fashion blogerka


olympus pen aky je

ZHRNUTIE

 V celku ide o výborný fotoaparát, ktorý sa hodí aj pre náročnejších ľudí, ktorí túžia po dobrých fotkách, no bez nejakých náročných nastavení a úkonov. V porovnaní so zrkadlovkou (nižšie rady) si vedie perfektne a v mnohom ju niekedy aj predčí. A čo sa týka blogerských vecičiek, tak na to je tento fotoaparát ako stvorený. Ja mám okrem neho ešte zrkadlovku od Canonu, no väčšinu fotiek robím už s Olympusom. Keď cestujem, beriem Olympus, keď idem na nejakú akciu, beriem tiež Olympus, keď sa fotím sama, opäť Olympus. Pri mnohých foteniach odsúva moju zrkadlovku nabok, hoci ešte stále sa nájdu veci, ktoré prenechávam práve jej (napríklad keď potrebujem zaostriť na predmet dosť z blízka).

Máte Olympus?? Ak áno, aký máte naňho názor vy? Alebo čím najradšej fotíte? 

Majte sa mi zatiaľ krásne
vaša
 Lulu

Share:

27 komentárov

  1. podľa mňa je super mať aj takýto "skladnejší" fotoaparát na akcie, výlety atď...keď sa nikomu nechce ťahať so sebou zrkadlovku...aj keď potom je to na úkor kvality, ale tento tvoj Olympus robí naozaj pekné zábery :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gorgeous pictures.
    I personally love the olympus pen, use it 90% of the time.

    Love,

    Angela Vissers
    www.angelavissers.com

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Osobne nemám ani zrkadlovku, ani foťák, no tento je naozaj krásny, škoda tej váhy. :/

    Rebelliouslily SÚŤAŽ!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Začíná mi pocházet zrcadlovka a olympus je alternativa, za kterou bych byla možná ochotná zrcadlovku vyměnit, ale.. furt se rozhoduju, no.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento foťák jsem viděla u mnoho slečen i má kamarádka si ho velmi chválí. Fotí krásně :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Je krásný, já na tento Olympus koukám už hoodně dlouho, ale vadí mi ta cena :(

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja by som ho veľmi chcela :) presne na tie blogerské účely, že na tlačovky je zrkadlovka obrovská :(
    Drew's Beauty

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jsem moc ráda za tuto recenzi! :) Byla jsem zvědavá, jestli je všemi milovaný Olympus opravdu tak skvělý. Já jsem hlavně unešená z jeho designu O:)

    www.thewaybya.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mám Olympus a je pravda, že to chce lepší objektiv. Co mi vadí, je přemrštěná cena. Fotky msstmoc krásné, tak snad se s ním taky naučím pořádně :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Objektív robí veľmi veľa, určite sa do nejakého dobrého oplatí investovať, pretože to robí veľký rozdiel medzi fotkami. No a cena teda nie je najnižšia, to je žiaľ pravda, ale je to aspoň vec, čo človek nemení často a vydrží mu to na roky :)

      Odstrániť
  11. Všímám si, že je mezi blogerkami v oblibě. Já mám zrcadlovku a obecně si myslím, že je to spíš rukama než foťákem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ježiš, já jsem tak ráda, že tenhle článek někdo napsal:D Po Olympusu pokukuju už nějakou tu chvilku a prozatím všechno na něm vypadá pozitivně... Skvělý článek:)
    Windy pink style

    OdpovedaťOdstrániť
  13. júj, hneď by som ho brala aj ja, vyzerá naozaj neskutočne krásne :) a o tej wifi funkcii som ani nevedela, znie to fantasticky!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Wifi na ňom je naozaj úžasná vec, používam ju takmer stále :)

      Odstrániť
  14. Super článok. Keď som tohto roku menila svoj starý Nikon uvažovala som či isť do nezrkadlovky, ale napokon som ostala pri zrkadlovke. Ale možno niekedy v ďalekej budúcnosti skúsim aj tento Olympus. :)

    AN Beauty Blog

    OdpovedaťOdstrániť
  15. It sure seems like it's perfect for blogging! :)

    Kathy's delight

    OdpovedaťOdstrániť
  16. The pics are great. And you are beautiful...
    Xoxo

    marisascloset.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tiež mám Olympus ale o čosi staršiu verziu E-PL6. Foťák je úžasný!

    www.annslifea.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Užitočná recenzia ;) Zvažujem jeho kúpu, keď svoju zrkadlovku zoderiem.

    Viki Ceglédyová

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Po Olympusu už koukám nějakou dobu a po této recenzi myslím, že mám jasno. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Děkuji za tip :) už o něm nějakou dobu přemýšlím, tak až budu mít volný peníze, možná do něj půjdu :)

    Terka z https://www.flavoursofamellia.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  21. ja som sa až teraz nedávno o ňom dozvedela a rozmýšľala som, žeby som predala canon a išla do tohto, ale.. stále nie som si úplne istá, asi ešte porozmýšam a uvidím. A článok aj ja si myslím, že super že si ho napísala a trochu o ňom ozrejmila veci :)

    DEZIRÉ

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Takýto fotoaparát by sa veru zišiel do kabelky na rôzne eventy, akcie, či dovolenky :) Fotky robí veľmi pekné. :)

    From Lenka

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig