štvrtok 15. decembra 2022

Malá paneláková kuchyňa - prerábka



svetlo sivá kuchyňa

Ahojte, pred rokom sme o takomto čase kúpili staručký byt v pôvodnom stave a teraz môžem konečne povedať, že už máme väčšinu prerobenú a začína to tu vyzerať ako domov :). Na kuchyňu sme si počkali pekne dlho, pretože som nevedela akú ju presne chcem. Teda pôvodne som chcela zelenú s vyrezávanými dvierkami, ale nakoľko to vychádzalo o dosť drahšie, tak som si to rozmyslela. Jediné čo som mala jasné bolo, že má byť svetlá so zlatými prvkami a jednoducho má byť pekná :D. Nakoniec sme si vyberali zo striekaných dvierok od Egger. Bol to značne farebne zúžený výber, takže som sa nevedela rozhodnúť, ktorý odtieň sivej alebo kašmírovej zvoliť (iné sa mi veľmi nezdali) a dumala som a dumala. Do toho prišlo ešte leto, dovolenky a tak sme žili v provizórnej Ikea kuchyni viac ako pol rok. Pôvodne som nechcela kuchyňu presne na mieru, ale keďže by sa nám tam nezmestila umývačka alebo takmer žiadna skrinka dolu, rozmysleli sme si to a dali sme si urobiť kuchyňu u stolára. Vedeli sme, že tam potrebujeme mať pračku a umývačku (to práve v kuchynských štúdiách nevychádzalo a umývačky som sa nechcela vzdať ani keby čo bolo) no a samozrejme rúru. A to mi značne odkrojilo zo spodných skriniek. Taktiež som chcela aspoň pár mini šaflíkov na príbor a iné veci.  Dosť som váhala či mať skrinky až ku plafónu, ale som veľmi rada, že som si ich nakoniec vybrala.

Prerábka dala môjmu drahému zabrať, pretože sme museli vymurovať celé jadro a vlastne až na kuchynskú linku urobiť všetko od základov. Takto to u nás vyzeralo počas prerábania: 



Výber odtieňa mi dal naozaj zabrať, aby som mala aspoň nejakú predstavu bola som si pozrieť vzorky v obchode a porovnávala som a prikladala čo by sa k sebe najviac hodilo. 


Takto vyzerala po prvých úpravách naša provizórna kuchyňa Ikea a zároveň aj manželova pracovňa :D. To už ani pravda nie je, že sme varili na jedno-platničke taký dlhý čas :D. Ale inak veľmi nám poslúžila táto kovová „linka“, dalo by sa to aj takto urobiť krajšie, ale vedeli sme, že ju budeme celú prerábať, takže by to bolo zbytočné. 



 

 A tu už sa začína montovať kuchyňa, samozrejme to nemohlo ísť bez problémov. Nemohli sme dať batériu, lebo sa nemestila a nešiel nám plynový sporák, takže to sme ešte riešili minimálne týždeň. 




 A konečne hotová kuchyňa :)

light grey kitchen eith gold handle

Z kuchyne mám veľkú radosť, nikdy som nemala nejakú presnú predstavu, alebo nejakú vysnívanú, len som vedela akú nechcem :D. Ešte stále nám chýba pár vecí ako prahy a niečo vymyslieť s oknom, neviem sa rozhodnúť či dávať garnižu alebo niečo iné. (pôvodne som mala napísane aj stoličky, ale tie sme už predvčerom kúpili :)).  No to sa dorieši časom. Poďte sa zatiaľ pozrieť ako to u nás vyzerá teraz, čo považujem za dobré a čo by som možno aj zmenila.

1. Skrinky po strop

Za mňa super vec aj preto, že kuchyňa nie je veľmi veľká a spodné skrinky takmer nemám. Pod umývadlom je kôš a jediná skrinka na odkladanie je rohová. Takže horné skrinky mi dosť pomohli aj na iné veci. Hore dávam veci čo nevyužívam často, hoci ešte v tom nemám úplný systém, lebo len včera sme dokončili špajzu :). 


2. Veľké umývadlo

Stále som túžila po veľkom umývadle a je to super. Naše je z Ikea, pôvodne som chcela s viditeľnou prednou časťou, ale kvôli priestoru nie je. Taktiež som nechcela granitové ale keramické a biele, pretože na granitové bolo veľa negatívnych reakcii na umývanie. Rozmýšľala som aj nad čiernym, ale dosť ľudí sa sťažovalo na čistenie... Hoci myslím, že vodný kameň by stačilo čistiť menej, ako neustále utierať hocijakú viditeľnú špinku na bielej ploche. Treba ho čistiť stále a v tomto mi nevyhovuje batéria. Mala som kúpenú so spŕškou, ale nevošla sa do pracovnej dosky. Nechcela som čakať  kým budem môcť používať kuchyňu ďalšie týždne a tak sme kúpili batériu z Ikea. Je veľmi pekná, dobre tečie, ale spŕška mi chýba a je aj krátka, takže sa músím nahýňať dopredu. Čiže batériu isto niekedy zmením, niekedy v budúcnosti :D, len keďže chcem zlatú, bude to trošku oriešok. 

modern grey kitchen

light grey kitchen

3. Zlaté doplnky

Jednu vec som v mojej kuchyni mala istú, chcem zlaté doplnky ako úchytky, batériu, dekorácie. Veľmi sa mi páčia bielo-zlaté kuchyňe, aj sivo-zlaté, vlastne mám zlatú celkovo rada :) (v únosnej miere).  Zároveň som nechcela úplne klasické úchytky, ale niečo čo by kuchyňu ozvláštnilo. Tieto som našla na Aliexprese, hľadala som ich aj na Slovensku, ale nič som tu nenašla. Drahý sa dosť bál aby toho nebolo príliš veľa no nakoniec skonštatoval, že to tam naozaj pasuje. 


egger kuchyna svetlo sivá U708


4. Rohová otočná skrinka

Jediná spodná skrinka na hrnce ktorú mám je práve táto. Mám tam lomené dvierka, čo je za mňa super vec, pretože ich otvorím  hneď a úplne. Mám tam točiaci rohový systém Ikea, ktorý je cenovo na tom asi najlepšie zo všetkých iných systémov (tie košíkové do toho nepočítam). Trocha som sa bála, že sa tam nezmestí, ale rozmerovo mi sadol úplne na milimeter. Manžel ho ešte troška poopravil, pretože mám dolu pôvodnú policu, ak by sa nezmestil. Tento systém mi veľmi vyhovuje, pretože sa rýchlo dostanem k všetkému čo potrebujem bez toho, aby som musela vyberať iné veci a hlavne je to plná polica, čiže sa nemusím báť, že mi cez to budú veci vypadávať. 




5. Skrytá špajza

Z nej sa tiež veľmi teším, ja som ani nevedela, že niečo také existuje až pokiaľ mi to neporadil jeden stolár, za čo mu veľmi ďakujem. Chcela som len skrinky ku dverám špajze a na stenu nejaké poličky. Mysleli sme, že budeme dávať na všetky staré zárubne obložkovú zárubňu, ale tu by sa akurát nedala dať. Tak sme dumali nad tým ako to schovať a v tom prišiel s nápadom skrytej špajze stolár. A je to naozaj super, jednak mám úložný priestor v prechode do špajze a hlavne tam nebijú do očí malé dvere :). Inak obložky sme nakoniec nedávali, takže dôvod pre ktorý skrytá špajza vznikla  sa ani neuskutočnil :D. 



6. Drevená polička

Hneď od začiatku som vedela, že chcem mať poličku.  Mám veľmi rada vzdušný, otvorený priestor a len samé skrinky by na mňa pôsobili stiesňujúco. Aj som sa bála, že skrinky po strop ukroja celý priestor. Polica priestor pekne otvorila a ja si mám zároveň kde dať kvetiny a nejaké oku lahodiace veci :).

svetlo sivá kuchyňa egger
Tu máme ešte staré dvere, ale tie sú už minulosťou :)

7. Viditeľná pračka

Och, to som veľmi nechcela, ale.... centimetre.... A nakoniec to ani nie je taká katastrofa, ako som si myslela :D  a je to omnoho praktickejšie ako pračka za dvierkami. Nakoniec som aj rada, že tu pračku máme voľne stojacu. Moja predstava bola taká, že budem mať voľne stojacu pračku za skrinkou, lenže pračku sme museli kúpiť skoro, aby sme mohli v byte normálne žiť. A potom sme prišli na to, že aj napriek tomu že je slim sa za dvierka nezmestí. Ale nakoniec dobre tak :).


prerábka panelákovej kuchyňe

Takže toľko zatiaľ k našej novej kuchyni a prerávke :). Odtieň dvierok je matná svetlá sivá od Egger v úprave Perfect sence, má byť bezotlačková a ľahšie udržateľná. Skoro po mesiaci používania môžem skonštatovať, že sa dá umyť ľahko a každú capku na nej nevidno, hoci umývať ju samozrejme treba omnoho častejšie ako nejaké drevo, ale skoro všetko ide dolu buď s jarou alebo cifom.  Zástenu máme tiež od Egger a je to Chromix biely, rozmýšľali sme aj nad obkladom, ale nakoniec sme sa s drahým zhodli, že by bolo fajn, aby sme to mali hneď všetko hotové a aby to robil jeden človek. Kuchyňu nám robil Mio interier. Chromix je úplne super na údržbu, na ňom teda nevidno takmer žiadnu špinu a vyzerá veľmi pekne. Tiež som stresovala, že bude tmavý. Vlastne celý čas vyberania a plánovania kuchyne som len stresovala, pozerala inšpirácie a bála sa aká vlastne ta kuchyňa bude. Bolo to strašné :D, nehovoriac o výbere spotrebičov, to bolo čisté utrpenie, fakt. O tých by som vám ale porozprávala na budúce, kde vám na nich urobím recenziu. Ja som sa snažila veľa nájsť na nete, ale no.... na slovenských stránkach je toho málo. Dosť mi pomohla skupina na facebooku interiérový dizajn, kde si ľudia predávajú svoje skúsenosti.

 Riešiť vlastné bývanie je celkom zaujímavé, hlavne keď to robíte po prvý krát. Vlastne človek to nejak často v živote asi celkovo nerobí, tak verím, že niekomu trochu pomôžem aj ja s týmto článkom :). 


Majte sa zatiaľ krásne. 

Vaša Lulu :)






Share:

Žiadne komentáre

Zverejnenie komentára

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig