sobota 28. novembra 2020

Aby kozmetika neuškodila alebo ako sa v nej vyznať


Kozmetický priemysel prežíva posledné roky svoj boom, každú chvíľu sa vyrábajú nové výrobky, pribúdajú nové značky s osvedčenými novými alebo aj starými ingredienciami. Lenže ak to človek nesleduje každú chvíľu, začne sa strácať. Mnohokrát si produktami vie rozhádzať pleť, čo následne rieši novými produktami, ktoré tiež nemusia vyhovovať a potom je to začarovaný kruh :O. Dnes som si teda pre Vás pripravila pár typov, ako sa v tom všetkom čo najrýchlejšie vyznať a nemíňať peniaze na to, čo Vám môže pleť čo vám v konečnom dôsledku nemusí vyhovovať. 

1. Kozmetika nie je všeliek

Najprv si však treba uvedomiť, že žiadna kozmetika nás nemôže totálne spasiť a veriť, že sa ráno prebudíte s úžasnou tvárou, ak máte pravidelne problémy, je skôr utópia. Avšak, kozmetika dokáže pomôcť ak sa dávkuje správne. Treba ju ale podporiť aj celkovým zdravším životným štýlom. To znamená cvičenie, pretože je dokázané, že podporuje v tele procesy, ktoré obnovujú kožu a zvyšujú kolagén. To sa zíde hlavne, ak chcete udržať pokožku čo najmladšiu. V jedle je zas potrebné vyhýbať sa jednoduchým cukrom, či už pokiaľ máte akné, ekzém, psoriázu. V podstate jednoduché cukry sú jed asi na všetko, je to smutné, ale je to tak. Keď trpíte suchou pleťou treba ju zavlažovať a vyživovať aj z vnútra a o tomto by sa dalo ešte dlho pokračovať, ale to by bolo skôr na iný článok. 

2. Sledujte si ingrediencie

Ingrediencie sú mocný čarodej, stačí pár malých provokatérov a produkt, ktorý je u niekoho vychválený u vás môže urobiť hotovú katastrofu. Lenže ako sa v tých ingredienciách teda vyznať? Našťastie dnes už nemusíme všetko hľadať sami, existujú stránky, ktoré to urobia za Vás a jedna taká je už aj na Slovensku a volá sa LAKREM.  Stačí ak si produkt zadáte do vyhľadávača na ich stránke a ukáže sa vám kompletný zoznam toho čo výrobok obsahuje. Ako napríklad či obsahuje alkohol, parfém, silikóny či iné možné iritujúce zložky. Taktiež je tam kompletný zoznam toho, čo ktorá zložka v produkte robí, teda na čo sa presne používa a či je naozaj účinná. Páči sa mi, že tam máte zhrnuté za čo si vlastne v prípade toho či onoho produktu priplácate, alebo že tam je zhrnutie najlepšie ohodnotených produktov. 

Takže ak ste v ingredienciách stratená, toto je fajn cesta, ako sa v nich vyznať :). Doteraz som takéto stránky nachádzala len v angličtine, takže som rada, že máme už niečo aj pre Českú a Slovenskú beauty komunitu. Jediné čo mi tu ešte chýba, sú pri zložkách konkrétne ukazovatele akej pleti robia dobre a akej zle, ale to sa tiež azda časom dotiahne :). 

Sú tam produkty z drogérií ale taktiež aj luxusnejšie značky, ktoré sú každý deň doplnené o nové produkty. Nájdete tam aj u nás už celkom obľúbenú značku The Ordinary. Samozrejmosťou stránk sú aj recenzie, ako pozitívne tak aj negatívne, jednoducho objektívne a o tom sa vlastne budeme baviť aj v ďalšom bode. 



3. Čítajte recenzie

Nedá sa porovnať ako som pred mnohými rokmi tápala pri výbere, nejakú tú recenziu ste našli málokde, väčšinou to bola len reklama alebo v lepšom prípade odporúčanie nejakej známej. Dnes máme v tomto našťastie dobu inú a zároveň aj veľkú výhodu. Ja si stále prečítam aspoň pár recenzii pokiaľ idem do nového neznámeho produktu. Pri recenziách však treba použivať čo najviac kritické myslenie a čítať s porozumením, aby sa nestalo, že ste si nedočítali nejakú dôležitú informáciu. A najlepšie je pozerať naozaj čo najviac recenzii, pretože v každej sa môžete dozvedieť niečo iné. 

4. Menej je viac

Pokiaľ nemáte blog zameraný značne na kozmetiku, radšej sa v jej používaní kroťte. Ono je pekné mať tisíc krémikov a sér a neviem ešte čoho, ale skôr to môže uškodiť. Pleť si často potrebuje na nové veci zvyknúť a ak sa striedajú príliš rýchlo môže ju to dráždiť a robiť problémy. A to isté platí aj keď sa toho na ňu používa veľa. Máme len jednu pleť a tých 15 večerných krokov naozaj nie je nutných. Poteší sa vaša pleť, poteší sa peňaženka a aj planéta. Akože nevravím, že teraz musíte ostať pri jednom sére, ale jednoducho nič netreba preháňať a je dobré nájsť harmóniu aj pri používaní kozmetiky. 


Dokážete sa krotiť pri používaní kozmetiky? Čo vám tak najviac pomohlo v tom, aby ste sa v nej vyznali aj vy? 

Prajem vám krásny deň 

vaša 

Lulu :)

Share:

4 komentáre

  1. Super článok! :) Keďže mám blog, na začiatku bolo pre mňa veľmi ťažké krotiť sa v používaní a nakupovaní kozmetiky. Často som si kupovala veci len kvôli blogu. Potom som s blogovaním sekla a môj nakupovací ošiaľ pominul. Samozrejme, nakupujem rada aj naďalej, ale stále si položím otázku: naozaj mi treba tento produkt? Teraz som sa vrátila k blogu opäť a zatiaľ som si nekúpila nič len kvôli blogu. Snažím sa nakupovať rozumne, aj keď je fakt, že tých produktov mám asi o dosť viac ako "bežný" človek. Tak isto sa snažím používať kozmetiku netestovanú na zvieratách, ale nie vždy si to dopredu zistím :/ Na tomto musím ešte popracovať. Preto ďakujem za tip na Lakrem, nepoznala som túto stránku, ale už ju mám uloženú v záložkách.
    Nicol z World of Nicol

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý článok a súhlasím. Určite recenzie a čítanie ingrediencií pomáhajú pri výbere kozmetiky dosť. Typ pleti podľa mňa až tak nerozhoduje, hlavne pri konvečnej kozmetike. Tá prírodná má toto odporúčanie už dosť dobre zmáknuté. No a ja i ked som blogerka tak sa snažím používať čo možno najmenej kozmetiky. Predsa len sama toho nedokážem minúť na mraky aj keby som chcela a je mi potom dosť ľúto, ked ju musím vyhadzovať nespotrebovanú.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig