štvrtok 16. júla 2020

Minerálne Spf v boji proti pigmentovým škvrnám

drung elephan spf 30

Leto je plnom prúde, slniečko svieti o 106 a sním prichádza aj otázka ako ochrániť svoju pleť.  Sme dlhší čas na slnku a s tým súvisí aj prípadné spálenie, pigmentové škvrny alebo melazma, ktoré v lete naberajú často na intenzite. Roky som tieto veci až tak neriešila avšak po tom, čo sa mi nad hornou perou vytvorila nepekná melazma, čiže tmavá škvrna, ktorá vyzerá akoby som tam mala fúzy, tak som spozornela. V podstate si za ňu, žiaľ, asi môžem aj sama, ale o tom Vám poviem viac v článku. Dnes si rozoberieme Minerálny SPF krém od Drunk Elephant, ktorý je určený na pleť a na to, aby sme pigmentovým škvrnám a iným škodám, ktoré občas môže slniečko napáchať, vyhli. 

Pigmentové škvrny

Ale poďme poporiadku, čo to je pigmentová škvrna. Je to hyperpigmentácia, ktorá nám vytvára na pokožke nerovnomerné sfarbenia, väčšinou v tmavej farbe. Pokožka je nejakým spôsobom podráždená a tak začne produkovať viac melanínu ako by bolo treba a booom tmavá škvrna je na svete. Poznáme mnoho druhov hyperpigmentácie, napríklad starecké škvrny, tehotenské škvrny alebo melazmu. Tá je podmienená často aj hormonálnou nerovnováhou, je o niečo silnejšia a veľmi ťažko sa odstraňuje oproti iným pigmentovým škvrnám. Objavuje sa hlavne nad hornou perou, chrbte nosa, lícach alebo čele.

Čo ich môže spôsobovať

Ako som už spomínala, veľmi často sa tvoria pigmentové škvrny pri hormonálnej nerovnováhe. Dokonca aj antikoncepcia vám môže „dopomôcť“ k pigmentovej škvrne a samozrejme tehotenstvo. 
Ale o čom sa málo hovorí je to, že pigmentová škvrna sa vám môže urobiť aj z:

- prehriatia organizmu ( alebo môže už existujúce zhoršovať)
- podráždenia pokožky depiláciou alebo epiláciou
- podráždenia pokožky kyselinami ( nie nadarmo sa v lete až tak používať nemajú)
- podráždenia pokožky vytláčaním vyrážok alebo iným rankám 
- niektorých chemických zložiek v kozmetike
- esenciálnych olejoch

Všetko toto s pôsobením slnka na našu pleť nenarobí dobrotu, v podstate som sa ja takto dostala k tej mojej. A to bola jar! Dostala som úžasný nápad epilovať si raz pokožku krémom a potom ešte o pár mesiacov na to depilovať svoje tri svetlé chĺpky nad hornou perou s cukrovou pastou ....    Pomedzi to som chodila po svete bez nejakej ochrany, lebo veď nesvieti slnko.... 
Výsledok? Okrem výražiek sa mi namiesto svetlých chĺpkov urobila tmavá škvrna, ktorá vyzerá akoby som mala fúzy.... No čo vám poviem, radosť!..... Takže sa poučte a nedepilujte si tvár, hlave pokiaľ máte citlivú pokožku a nejaké tie rozhodené hormóny. Sú aj iné možnosti, ktoré nie sú až tak drastické. Melazma sa mi urobila aj na nose, hoci tá ma až tak nerozčuľuje a netuším z čoho môže byť (možno z nejakých aktívnych látok používaných v lete...).

Okrem iného som čítala, že zhoršovať pigmentové škvrny môžu aj chemické  SPF krémy, trošku paradox, keďže väčšinou sa používajú práve proti tomu. A prečo? Pretože chemický filter pohlcuje UV žiarenie a premieňa ho v pokožke na teplo a tým vlastne prehrieva trošku kožu a ona na to môže reagovať tak, že sa škvrna ešte zhorší. Okrem toho ju môžu aj niektoré chemické zložky. A práve preto sú na pigmentové škvrny najlepšie MINERÁLNE SPF krémy, (inde nazývané aj fyzikálne), pretože tie vytvárajú na pokožke nepriepustnú vrstvu, ktorá lúče odráža.

Tu krásne vidno vidno moju melazmu nad perou a na nose. 


Ako sa melazmy zbaviť

Pigmentové škvrny sú mršky! Ak k ním raz prídete, nedá sa ich veľmi zbaviť alebo len naozaj ťažko. Každé leto a slnko ich zhoršuje a vlastne aj zima, aj stres a aj niektorá kozmetika. Je to s nimi naozaj náročné, v podstate vznikajú z toho, že pokožke urobíte niečo čo sa jej až tak nepozdáva a na slnku vám to dá pekne zožrať. 
Z tej svojej som bola dosť nešťastná, nahnevaná a v miernej depresii. Hľadala som kade-tade, čo by na ňu mohlo pomôcť a je to naozaj ťažké, pretože málokto ma dobre výsledky. Koncom zimy, keď je pokožka bledá a trepem na seba retinol, cečko, niacinamide a iných milion sér, tak je to s ňou lepšie. Otázka však je, čo robiť, aby sa s príchodom lúčov nezhoršila. Byť ako vápenka a vyhýbať sa slnku úplne nie je môj štýl, nakoľko teplo naozaj milujem. Takže ostávalo len jedno, nájsť nejaký vhodný krém, ktorý by ju udržal aspoň ako tak na uzde. A tu sa dostávame konečne ku Minerálnemu krému, ktorý momentálne používam. 



Drunk Elephant - Umbra Tinte Physical Daily Defence SPF 30



Na Slovensku som nebola schopná nájsť nejaký minerálny krém, ktorý by neobsahoval nejaké chemické prísady alebo nano-častice alebo okrem minerálnych aj chemické filtre. Tomuto všetkému som sa chcela vyhnúť aj z toho dôvodu, že rôzne chemické zložky môžu spôsobiť zhoršenie škvŕn a nano-častice zas nie sú úplne prebádané. Minerálny filter obsahuje buď zinok alebo titanium dioxide. Tieto zložky zanechávajú na pokožke biely film, preto výrobcovia začínajú vytvárať nano-častice, ktoré tento film nemajú, ale či je to zdravé.... pan Boh vie, takže som to nechcela riskovať. 

Drunk Elephant sa hrdil tým, že tento produkt neobsahuje silikón, chemické zložky, esenciálne oleje, je cruelty-free a v podstate jeho zložky by mali byť dosť bezpečné. 
V popise ešte uvádza, že je vhodný aj na citlivú pleť. Objednala som si ho zo stránky Cult-beauty. Keďže ma dobré ingrediencie, lacný veľmi nebol, no a či stál za to?
Objednala som si farebnú verziu, nakoľko som sa bála bieleho sfarbenia a chcela som ho nosiť aj bez mejkapu. Má takú jemnú  olejovo-vodnatú konzistenciu, ľahko sa rozotiera a farba mi vyhovuje, hoci pre veľmi bledých ľudí môže byť tmavá. Na začiatku po aplikácii jemne lepí a cítiť, že na pleti niečo je. Po čase sa však s pokožkou skamaráti a celkom pekne ju zjednotí. Nežmolkuje a pod mejkapom tiež drží dobre. Má však taký nádych žiarivosti, čo mastnej pleti nemusí lahodiť. Ak máte však suchú alebo normálnu pleť, tak to nemusí vadiť. 

No ale najdôležitejšie je, či funguje a to myslím, že áno. Hornú peru si natieram každý deň a keď idem normálne na slnko, tak aj celú tvár. Samozrejme melazma je trošku tmavšia, ale zatiaľ (a dúfam, že to tak aj vydrží) to nie je tak strašné ako minulé leto (čo môžete vidieť na foto hore). Hoci je pravda, že ešte som sa poriadne neslnila... Ale tak zatiaľ za mňa spĺňa čo má, hoci by som si vedela predstaviť príjemnejšiu a trošku matnejšiu verziu..... ale nedá sa mať všetko. 30-tka SPF mi vyhovuje, ale je škoda, že nerobia aj vyššie verzie, pretože viem, že niekto má radšej 50-ky. 

Pleť si naňho musela zo začiatku zvykať, občas sa mi urobí nejaká malá vyrážka, ale ťažko povedať či je to z neho alebo len z tepla, nakoľko sa mi robia aj na dekolte a tam si ho nedávam. Celkovo ho hodnotím pozitívne a som rada, že som si ho kúpila, len som si musela zvyknúť na ten lesklejší efekt,  pretože inak preferuje matný vzhľad pokožky, čo v tomto prípade nie je (pokiaľ si nedám  púder). 


mineralne spf na melazmu
Tu mám na tvári len Spf od Drung elephant. 



 Čím sa chránite v lete vy? Máte tiež problémy s pigmentovými škvrnami alebo vás to našťastie obchádza? 


Majte sa zatiaľ pekne
vaša

Lulu :)

Share:

6 komentárov

  1. Veľmi príjemný príspevok. Musím povedať, že tvoja pleť s tým produktom vyzerá skvelo! Ja našťastie problém s pigmentovými škvrnami nemám. Teda mám jednu ale tá je na dekolte a mám ju moc rada ale snažím sa ju vždy keď idem na slnko natierať vyšším faktorom.
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Páni, o tejto kozmetike som ešte nepočula, vyzerá to super. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  3. O této kosmetice čtu poprvé, ale vypadá lákavě :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O tejto značke som nepočula. Ale to o tých pigmentových škvrnách som sa učila už na škole a je super že si to viac a viac ľudí uvedomuje.

    SÚ LACLÁČE MUSH HAVE TEHULIEK?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. OMG! Love this post, comes at a perfect timing!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Can we talk more about this? I love it!

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig