piatok 6. marca 2020

Základná starostlivosť o pleť po 30-tke

kozmetike blog

Poznáte to, času nie je nikdy nazvyš a nie každý má chuť a čas hľadať čo všetko by jeho starostlivosť o pleť mala obnášať. Do 20-tky toho až tak veľa netreba, ale s pribúdajúcimi rokmi je fajn, aby ste si vytvorili istú rutinu, ktorá bude chrániť pleť aj do budúcna. Nakoľko som už prešla pomyselnú hranicu 30-tky, rozhodla som sa zhrnúť, čo je také najpotrebnejšie v starostlivosti o pleť, najmä ak nemáte času naviac. V tomto období života je dôležité postarať sa aj o prvé vrásky, no najmä sa vyhnúť ďalším....


1. Čistenie

Čistenie je základ dobrej pleti a týka sa to ako rána, tak aj večera. Stačí Vám jedna jemná čistiaca emulzia a odličovacie mlieko, poprípade odličovacie tonikum. Ja si ráno väčšinou umývam tvár len s vodou a dočistím ju tonikom, na večer sa odličujem mliekom a potom ešte na mokro čistiacim emulziou. Nikdy nechoďte spať neodlíčený, to sú jednoducho škody, ktoré Vám dá pleť “zožrať” skôr, či neskôr.

2. Čo by mala obsahovať vaśa základná starostlivosť.

1. Očný krém

Pokožka okolo očí je veľmi jemná a práve toto je miesto, kde sa zvyknú tvoriť prvé vrásky! Po 30-tke je dobré používať krém, ktorý robí aj niečo viac. Určite by mal dobre hydratovať a obsahovať látky, ktoré vyhladzujú prvé jemne linky. Jednoducho to nenechávajte na ten najzákladnejší očný krém, ten trebalo používať 10 rokov dozadu :D.

2. Sérum

Zaobstarajte si aspoň jedno sérum, aplikuje sa väčšinou ešte pred krémom. Je to vec, ktorá vašu rutinu predĺži asi o 10 sekúnd, takže vyhovárať sa na to, že nemáte čas, tu nie je na mieste. Sérum obsahuje aktívne látky a je to niečo, čo v dnešnej dobe ku krému jednoducho potrebujete. Má ľahšiu konzistenciu a môžete ho používať na rôzne problémy, ktoré s pokožkou máte.

Ak máte suchú pleť poobzerajte sa po kyseline hyaluronovej, pri nadmernej pigmentácii je dobré sérum s vitamínom C alebo E. Ak vás trápia vrásky obráťte sa na vitamín A, teda Retinol. Cenová relácia je rôzna, môžete minúť koľko Vám peňaženka dovolí. Cenovo prístupná je značka The Ordinary, tú si však musíte objednať cez eshop, v drogériách však nájdete Revolution alebo mnoho
iných značiek, ktoré majú séra.



3. Kŕem

Krém by mal dostatočne hydratovať pokožku, ak máte dobré sérum nemusíte v ňom hľadať nič viac, pretože krém ma hlavne ochrannú zložku. Mnoho značiek sa dnes zameriava na krémy, ktoré ochraňujú pleť pred znečistením prostredím a obsahujú antioxidanty. Ja som si obľúbila napríklad takýto krém od Yves Rocher Elixir Jeunesse.

4. Zbavte sa starej kože

Aby sérum zafungovala správne, nemala by mať pokožka na sebe nános starej kože. Takže pilingujte a maskujte, nemusia to byť klasické pilingy, ale napríklad Aha a Bha piling. Je to vlastne vodička červenej farby, ktorú necháte na pleti 10 minút a potom ju máte ako detskú prdelku. Alebo si zožeňte masku s obsahom ílu, jednoducho raz za čas dajte tu hrošiu kožu dole.

starostlivost o plet po 30

Iná starostlivosť

Začnite chrániť svoju pleť pred slnkom!

Neznášam opaľovacie krémy, ale vrásky a pigmentové škvrny neznášam ešte viac :O. Žiaľ, niektoré lúče alebo zmeny v našom tele môžu vyvolať pigmentové škvrny. Takže, zaraďte do svojej rutiny minimálne 30 SPF krém. Ak trpíte melazmou a pigmentovou škvrnou najlepšie sú minerálne s obsahom zinku, tie však často nechávajú biely film. Chemické sú o niečo príjemnejšie a ak nemáte veľmi citlivú pokožku, môžete ich používať bez problémov. Spf krém sa má nanášať hneď po dennom kréme a pred nanesením mejkapu a večer sa musí umyť.

Veľmi fajn sú opaľovacie krémy na tvár od Laroche posay napríklad taký Anthelious Shaka Fluide. Ja akurát hľadám nejaký dobrý minerálny opaľovací krém na tvár, len je to u nás troška náročné.

ako sa starat o plet po 30 tke


Spite na chrbte

Spánok nám regeneruje organizmus a keď nechcete rýchlo zostarnúť, tak si radšej pospite o niečo dlhšie.
Ibaže, spánok na bruchu a boku robí vrásky kolo líc a očí, pretože pleť je priľahnutá. Takže ak spíte ako ja na boku, zaobstarajte si aspoň obliečku z hodvábu, pretože pri nej sa až tak pokožka neodiera. Alebo sa naučte spať na chrbte, hoci toto je nadľudský výkon :O.

Pite dostatok vody

Tu azda nemusím hovoriť prečo...

Vyhýbajte sa cukru

Cukor zostaruje a keď je ho v organizme veľa, ochromuje tvorbu kolagénu a celkovú regeneráciu organizmu, takže to s ním nepreháňajte.

Cvičte

Cvičenie tiež nemusím, ale omladzuje, pretože minimalizuje hladinu stresového hormónu, ktorý vedie k poškodzovaniu buniek (ak je v krvi dlhodobo). A pravda je taká, že človek sa po cvičení „väčšinou“ naozaj cíti lepšie. Okrem toho cvičenie prekrvuje organizmus a tým pádom aj pleť a čo si budeme hovoriť, cvičiť by sme mali, aj keď sa nám nechce.....  má to asi milión zdravotných benefitov. Ja sa momentálne snažím cvičiť aspoň 2 krát týždenne, posledný týždeň dokonca aj každý deň a pomaly ma to možno začne aj baviť :D. A ak nie, aspoň sa zabavím pri výbere športového oblečenia :).



Chceli by ste aj nejaké konkrétne príklady na kozmetiku, ktorá je v základnej starostlivosti dobra? Koľko z Vás už prekročilu 30-tku? Či to máte ešte ďaleko pred sebou? :)

Majte sa mi pekne,
vaša
Lullu :)



Share:

2 komentáre

  1. Určite séra s kyselinami sú dosť dôležité a séra všeobecne. Mne sa zdá, že tá kyselina hayluronova samotná už nestačí, aspoň moju pleť to nevyživuje dostatočne. Ako očný krém používam teraz šípkový olej tak hádam to stačí. Ale určite viac dbám na SPF, ja mám aj slnečnú alergiu čiže o žiadne prekvapenia nestojím. Objednala som si teraz kórejské SPF Biore tak som zvedavá.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tento komentár bol odstránený správcom blogu.

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig