piatok 2. novembra 2018

Tipy ako šetriť

tipy ako šetriť

Takýto druh článku som chcela napísať už dlho, pretože sama ich hlcem jedným dychom. Pravda je totiž taká, že som celkom syseľ, teda pokiaľ ma nechytí rozhadzovacia maniera... Myslím si však, že pokiaľ si chce človek v živote niečo dovoliť (a nemá na to veľký rozpočet) bez veľkých dlhov, musí sa naučiť mať svoje peniaze pod kontrolou a šetriť. Či už je to na veľké a drahé vysnívané veci alebo aj menšie položky. V podstate všetka moja technika, ktorá mi slúži na blogovanie bola kúpená z našetrených peňazí a nie je jej teda málo. Ak by som si tie veci mala kúpiť len tak, už by som bola isto v poriadnom mínuse.... No ale poďme sa na to pozrieť poporiadku :)


Najprv zaplať sebe - teda si odlož

Toto je podľa mňa jedna z najpodstatnejších vecí a ja sa jej držím o 106. Keď mi dôjde výplata prvé čo urobím je, že zaplatím nevyhnutné účty a potom si peniaze odložím bokom na nejaký iný účet. Tieto peniaze sú preč z mojich očí a ja sa tvárim (hlavne ak chcem náhodou míňať), že neexistujú. V ničom s nimi nepočítam, idú jednoducho na veci, ktoré raz v budúcnosti budem potrebovať, napríklad vlastné bývanie, auto a tak.
Keď sa odkladá až potom z čoho zvýši, často toho nemusí ostať veľa a človek sa pristihne, že si vlastne kúpil veci, ktoré by ani nepotreboval, takto sa tomu dá vyhnúť.
Hovorí sa, že by sme si mali odkladať 10% z výplaty, no ja si myslím, že kto nemá nejaké veľké výdavky určite zvládne aj viac, hlavne pokiaľ je mladý a nemá ešte rodinu.

ako si usetrit peniaze navyse


Maj výdavky pod kontrolou

Aby som si vedela odložiť hneď, musím samozrejme vedieť z koľkých peňazí som schopná v pohode vyžiť bez toho, aby som bola na suchých rožkoch :D. A tu je dobré vedieť koľko toho mesačne miniem a či sú to vôbec potrebné veci. Skúšala som si to zapisovať do zošita, ale bolo to nanič, lebo som ho nikdy nemala pri sebe. Takže som to vyskúšala cez mobilné aplikácie a je to omnoho lepšie. Na internete ich nájdete asi milión, pekne vám to spočítava vaše výdavky a robí prehľadné grafy.

Ak nakupujem tak výhodne

Pamätám si ako sme mali v schránke asi tisíc letákov s výhodnými akciami a mamka si ich neustále prezerala a tak sme nakúpili raz niečo tam, raz inam. A teraz keď som staršia sa k tomu vraciam aj ja, našťastie sa tieto letáky dajú nájsť už na internete. Takto som si kupovala skrinku a zrkadlo z Jysk, pri ktorých som ušetrila asi 40 eur. Ale tak isto sa dá ušetriť aj na potravinách, ktoré viete, že sa vám zídu. Niekomu to príde ako zanedbateľná čiastka, pokiaľ ide o pár eur, ale týchto pár eur po nazbieraní vie slušne ušetriť.

tipy ako setrit


Vyhľadávam obchody, kde mi za môj nákup dajú niečo naspäť

Ak niečo nakupujem na internete (a ja nakupujem takmer všetko na internete), používam server, ktorý mi vráti peniaze naspať. Jedným takým je aj Tipli a registrácia naň zaberie asi pol minúty času, avšak vie ušetriť čo to peňazí. V podstate ide o tom, že sa vám pri každom nákupe vráti isté percento zo sumy. Dokonca tam nájdete aj zľavové kúpóny, ktoré vám vedia opäť čo to ušetriť. A tak nemáte pri nákupe len spätný cash back, ale ešte aj zľavu na sumu, len si to treba samozrejme sledovať. Keď som kupovala môj prvý fotoaparát tak som na týchto zľavách ušetrila okolo 70 eur.  Akurát vtedy totiž ponúkal Canon cash back, plus som mala zľavu z naj 10 %.

Väčšinou čakám čo najdlhšie a až tak si nechám vyplatiť peniaze späť, ktoré mi už nie raz veľmi dobre padli, keď som mala náročnejšie výdavkové obdobie. Samozrejme najviac na to myslím, keď nakupujem veľké veci, pretože je suma ktorá sa vráti naspäť vyššia. Ale aj na tých menších sa to oplatí, hlavne ak nakupujete veľa na aliexpresse alebo ebay.

Porovnávam čítam recenzie

Ako blogerka mám veľa kozmetiky od firiem, samozrejme nie všetko mi sadne a kopu kozmetiky si kupujem sama, pretože chcem nájsť to najlepšie a chcem, aby ste si prečítali niečo aj o menej známych veciach.
Lenže bežný človek nepotrebuje tisíc krémikov, 20 paliet očných tieňov, asi milión ružov a ďalších mnoho vecí, ktoré sa mu kazia na poličke.
Stačí pár produktov ktoré naozaj robia dobrú službu a ušetríte tým nie len peniaze, ale aj čas a životné prostredie. Keď ešte neboli tak rozšírené blogy pamätám si, že som míňala neskutočne veľa peňazí na to, aby som našla konečne dobrý krém. Mala som zlú pleť a takmer nič mi nevyhovovalo, takže som z toho bola celkom nešťastná.
Dnes je to našťastie jednoduchšie, viete si o tom čo si chcete kúpiť prečítať recenziu a to je skvelé. Keď kupujem niečo nové čítam si recenzie stále a nie jednu, hľadám čo najviac. Ale pozor, niekto si prečíta recenziu a neprečíta si aký ma autorka typ pleti a potom sa diví, že mu to nesadlo. Samozrejme ono to sadnúť stále nemusí, pretože všetci sme trocha iný, ale vo väčšine to sadne, ak sa číta správne a viacero článkov.


ako setrit

Nenakupujem unáhlene - píšem zoznam

Nič nie je horšie ako unáhlené nákupy, ktoré sú spojené ešte s nejakým tým citovým rozpoložením. Ani neviete ako a prídete na to, že stovka je nenávratne preč a vám ostal akurát tak nepoužiteľný bordel v skrini. Samozrejme, že nákupy sú istá psychohygiena, ale netreba to s ňou preháňať, pretože potom smeruje akurát tak k novej depresii. Napríklad keď si kúpite tisíc nepotrebných vecí a to, čo by sme chceli, už peniaze nie su.

Toto mi síce ešte nevychádza tak ako by som chcela, ale robím pokroky :). Snažím sa písať zoznam, (hlavne pri oblečení), čo vlastne potrebujem. Už sa mi pár krát stalo, že som si niečo kúpila a zistila som, že podobnú vec mám. Hlavne pri topánkach som na to expert :/. Keď som potrebovala bledé lodičky ( asi tak tri roky) nešťastne som doma pobehovala okolo modrých, zelených a ďalších nepoužiteľných, ktoré sa mi samozrejme nikdy k ničomu nehodili. Keď som sa šla pozrieť do Deichmanu s tým, že sa len tak pozriem čo majú nové, samozrejme som si odniesla ďalšie, ktoré bledé teda isto neboli... lebo sa mi jednoducho v tú chvíľu zapáčili (zjavne na nich bola aj zľava)....a tak doma opäť stáli nepoužité.

Investovať do základých kúskov a dobre si to premyslieť tiež šetrí peňaženku, hoci sa to môže pri nákupe zdať, že je to drahšie. Avšak dobré kúsky často vydržia dlhšie a sú hlavne aj použité a nahradia tých 5 ďalších nepotrebných, ktoré by v konečnom dôsledku aj tak stáli viac.


Čo môžem robím sama

Obedy, kávičky, drinky to všetko sa dá urobiť aj doma a ušetrí sa na tom kopec peňazí. Samozrejme aj ja si rada niekam sadnem a najem sa, ale nerobím to každý deň, lebo by ma to zruinovalo. Okrem toho si omnoho viac vážim a užijem, keď niekam idem raz za čas, ako keď si chodím pravidelne sadať na kávičky. Taktiež si už roky strihám a aj farbím vlasy sama alebo o dorovnanie vlasov poprosím sestru. Ak máte zložitý strih asi to nepôjde, ale klasické podstrihávanie zvládne doma každý.

Robím niečo naviac

Ak takmer všetko z týchto vecí robíte a aj tak sa nedarí takmer nič našetriť, už je tu len jediné riešenie: nájsť si ďalší príjem. Ako sa hovorí, komu sa nelení tomu sa zelení.  Hlavne vo veľkých mestách je mnoho možností ako si privyrobiť čosi navyše. Ale myslím, že aj v menších si šikovný človek vie stále niečo nájsť, len treba chcieť a hľadať cesty.

ako si usetrit peniaze navyse


Ako ste na tom vy so šetrením? Riešite to alebo vôbec? Ak máte nejaké dobré tipy, sem s nimi :)
Majte sa mi zatiaľ krásne :)
vaša
Lullu






Share:

5 komentárov

  1. Super tipy :) já jsem teď na bodu, když kupuju už fakt jen to potřebné, mám všeho dost :) navíc teď budou Vánoce že :D
    MyGoldenMind

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja si niekedy pripadám ako taká babička, ale pred každou návštevou obchodu skontrolujem leták, či náhodou niečo, čo potrebujem, nie je v akcii, po prípade si upravím nákupný zoznam podľa toho, čo je. Raz darmo, študentský život nie je len tak. :D Ale vždy som bola ten typ, čo si poctivo sporí na horšie časy, lebo nikdy neviem, kedy prídu. A teda nerada míňam veľa peňazí za čosi, čo viem kúpiť aj lacnejšie. :) Super post!

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja sa snažím naučiť šetriť..resp sa ma to snaží naučiť môj chlap..nie je to príjemné :D ale viem, že je to zodpovedné, dospelácke a pre mňa a moju budúcnosť viac než dobré :D

    My Supercalifragilisticexpialidocious Diary | Live Better, Love Harder & Cure Hangovers

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja peniaze, ktoré dostanem si odkladám a vyberám ich vtedy, keď mi niečo treba kúpiť, ako napríklad dnes keď som si bola kúpiť oblečenie. Veľmi pekný článok. Budem veľmi rada ak sa zastavíš aj u mňa na blogu.
    Môj blog: http://lifeforjul.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť

Veľmi pekne Vám ďakujem za každý Váš komentár :). Len čo prejde kvôli spamu overeniu, hneď sa tu objaví :)
Thank you for your comment :)

Blog Design Created by pipdig